Akkerbouw

Nieuws 1651 x bekeken 2 reacties

Drempels tussen ruggen beperkt erosie

Maastricht – Het aanleggen van drempels tussen ruggen helpt om bodemerosie te beperken. Tweederde van de akkerbouwers vindt de maatregel een goed alternatief voor een niet-kerende grondbewerking. Dat meldt het project BodemBreed.

Drempels zijn kleine verhogingen die tussen de ruggen zijn aangebracht. De drempels beperken de afstroom van water en verminderen de erosie.
Akkerbouwers die aardappelen, peen of witlof op ruggen telen willen hun grond graag ploegen om het zaaibed fijn genoeg te maken. Maar dat bevordert de erosie in tegenstelling tot een niet-kerende grondbewerking. Voor de ruggenteelt blijken drempels op geploegd land goed te werken om afspoeling van grond te voorkomen.
In Zuid-Limburg zijn proeven uitgevoerd met de drempels. De afstand tussen de drempels varieerde van 45 tot 160 centimeter. Onder aan de hellingen waren bakken geplaatst om afgespoelde grond op te vangen. Deze percelen werden vergeleken met controlevelden waarop niet-kerende grondbewerking was toegepast en waarop bodembedekkers zijn geteeld.
BodemBreed meldt dat beide percelen dezelfde waterberging realiseerden van 100 kuub per hectare. Belangrijk is dat de drempels 10 centimeter hoog zijn. Lagere drempels houden het water onvoldoende tegen.
De extra kosten bedragen ongeveer 40 euro per hectare. BodemBreed gaat daarbij uit van een investering van 8.000 euro in een drempelaanlegger op de pootmachine en dat er jaarlijks 40 hectare mee wordt gepoot.
Het project heeft 28 akkerbouwers gevraagd naar hun ervaringen met drempels tussen de ruggen. Van hen zegt 68 procent het een goed alternatief te vinden voor een niet-kerende grondbewerking, 4 procent vindt dat niet en de rest heeft geen mening.
De drempels zijn wel een heikel punt bij het spuiten en bij het rooien van de gewassen. Tijdens het rooien moeten de drempels worden afgevlakt.
BodemBreed startte begin 2009. Het project richt zich op het verduurzamen van het bodemgebruik en loopt dit jaar af.

Laatste reacties

  • erpelteler

    Wij telen al 10 jaar aardappelen met 'drempels' in zuid Alberta, een must met centre pivot irrigatie, en ik heb geen idee waarom die afgevlakt moeten worden voor het rooien. Trekkers met kleine voorwielen merken wel wat van de drempels maar met 4 wiel aangedreven trekkers is het hobbelen minimaal. Hier is NIET drempels maken gegarandeerd verzopen plekken in de aardappelen. Het drempels maken, bij ons 'dammer-diken' genaamd, vindt hier plaats tijdens het aanaarden of aanfrezen van de ruggen, niet op de pootmachine. Maar zoals ik al zei, het is een noodzakelijke bewerking om het beregenings water wat vaak met 15-20mm giften gegeven wordt op z'n plek te houden. Een centre-pivot beweegt met die gift in zo'n 20 minuten over de aardappelen en kan dus vergeleken worden met een 60mm per uur hoosbui. Vandaar.

  • agropak

    ja soms denken ze in Nederland het wiel uitgevonden te hebben. erpelteler ben het met je eens een dammer-diker is noodzaak als je beregend Ik zelf ga er dit jaar ook een gebruiken in mijn aardappels

Of registreer je om te kunnen reageren.