Akkerbouw

Nieuws 882 x bekeken

’Door hervorming beleid suikersector EU sterker’

Brussel – De suikersector in de EU is efficiënter geworden na de hervorming in 2006. De consument betaalt minder voor suiker. Maar de hervorming is ten koste gegaan van het inkomen van de bietentelers.

Dat schrijft adviesbureau Agrosynergie in een studie in opdracht van de Europese Commissie. Agrosynergie heeft de suikersector van nu vergeleken met die van vóór de laatste hervorming van het suikerbeleid in 2006. De totale bietproductie daalde 19 procent, ondanks de toetreding van Bulgarije en Roemenië tot de EU in 2007. De opbrengst per hectare stijgt echter sterker dan vóór de hervorming, omdat veel kleine telers zijn gestopt met de bietenteelt.
Volgens Agrosynergie is de suikersector efficiënter gaan produceren. Het adviesbureau laat echter de vraag open of Europese bietsuiker kan concurreren op de wereldmarkt met rietsuiker.
Agrosynergie constateert dat de minimumbietenprijzen zijn gedaald. Daardoor had de hervorming een negatief effect op de inkomsten uit de bietenteelt. Toch is het gemiddelde inkomen van de akkerbouwers in de EU na de hervorming in 2006 hoger dan vóór de hervorming. Maar dat komt doordat andere gewassen hogere prijzen opbrengen.
De consument profiteert van de hervorming doordat suiker goedkoper is geworden. Maar de prijsschommelingen zijn groter geworden doordat de wereldmarktprijs de laatste jaren steeds meer in de buurt komt van de EU-prijs. Dat leidde in 2011 zelfs tot een tekort aan suiker in de EU. Agrosynergie constateert dat de Commissie te laat maatregelen trof om een tekort te voorkomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.