Akkerbouw

Nieuws 529 x bekeken

China legt teelt en import van transgene gewassen deels aan banden

Beijing – China wil de teelt en import van transgene gewassen deels aan banden leggen, door meer en striktere controlemechanismen in te voeren. Dat blijkt uit een wetsvoorstel.

Volgens Greenpeace blijkt uit het wetsvoorstel een toenemend wantrouwen tegenover genetische modificatie. Chinese media beschrijven het wetsvoorstel vooral als een poging grijze gebieden in de wetgeving in te kleuren.
China bepaalt in het wetsvoorstel dat de belangrijkste voedselproducten in China, zoals rijst, mais, soja en andere granen en groenten vrij moeten blijven van niet toegelaten transgene gewassen. Ook worden onderzoek, veldproeven, productie, verkoop, import en export van genetisch gemanipuleerde zaden drastisch beperkt.
De druk op China neemt toe doordat het land steeds meer voedsel moet importeren. In de VS, Canada, Brazilië, Argentinië en Australië worden op grote schaal transgene gewassen geteeld, en vrijwel elk jaar neemt de transgene teelt toe. De Chinese overheid heeft in 2011 meermalen aangegeven geld te willen investeren in onderzoek naar de technologie, maar wil nu wel de controle verscherpen.
Volgens campagneleider Fang Lifeng van Greenpeace China betreft het in elk geval de eerste wet over transgene voeding op nationaal niveau. Uit de toon van de wetgeving blijkt volgens Fang dat de regering kritisch tegenover genetische modificatie staat, mogelijk ook omdat men geen grote invloed wil van buitenlandse multinationals als Monsanto of Bayer Cropscience.
In China bestaat relatief veel wantrouwen jegens voedsel op basis van transgene ingrediënten. Uit een opiniepeiling van Tsinghua Universiteit en Greenpeace onder 1.000 inwoners van Beijing, uitgevoerd in 2010, bleek ruim 70 procent geen genrijst te willen eten.
Greenpeace vond in 2005 in de centraal-Chinese provincie Hubei grootschalige teelt van illegale transgene rijstvarianten.

Of registreer je om te kunnen reageren.