Akkerbouw

Nieuws 179 x bekeken

Brussel geeft meer tijd voor doorschuiven suiker

Brussel – Suikerproducenten krijgen van de Europese Commissie meer tijd om aan te geven hoeveel surplussuiker ze willen doorschuiven naar volgend quotumjaar.

Normaal moeten de fabrieken dat voor 15 april melden. De Commissie wil die termijn verlengen naar 15 augustus, net als vorig quotumjaar is gebeurd. Surplussuiker die de fabrieken doorschuiven, wordt gezien als de eerst geproduceerde quotumsuiker van het nieuwe seizoen.

Hierdoor verlengt de Commissie de periode dat eventueel surplussuiker nog kan worden omgezet in quotumsuiker. De Commissie had eind vorig jaar de suikerproducenten al de gelegenheid gegeven 400.000 ton surplussuiker te verkopen op de voedingsmarkt, waar normaal alleen binnen de quota geproduceerde suiker voor is bestemd.

De omzetting is gunstig voor de suikerproducenten, want quotumsuiker brengt meer geld op dan de surplussuiker die is bestemd voor industriële toepassingen. Uit de suikerbalans van de EU blijkt dat er aan het eind van het seizoen op 30 september nog zo’n 954.000 ton surplussuiker beschikbaar is.

Of registreer je om te kunnen reageren.