Akkerbouw

Nieuws 1513 x bekeken 4 reacties

Bietenprijs 55,69 euro per ton

Breda - Cosun betaalt een bietenprijs van 55,69 euro per ton. De telers krijgen 4.038 euro per hectare betaald. Dat is de hoogste financiële opbrengst per hectare ooit.

De prijs geldt voor quotumbieten bij een gemiddelde winbaarheid en suikergehalte. De prijs is 12,69 euro hoger dan de 43 euro die Cosun voor de oogst van 2010 betaalde. Dat seizoen ontvingen de telers een hectareopbrengst van 3.092 euro. Voor surplusbieten die boven het quotum zijn geproduceerd krijgen de telers 28,93 euro per ton betaald. Dat is 68 cent meer dan vorig seizoen.

De bietenprijs is een jaar of acht niet zo hoog geweest, zegt directievoorzitter Robert Smith. “De ledentoeslag komt op 21,75 euro per ton quotumbieten. Die toeslag komt uit het resultaat van de dochterbedrijven van Cosun. In 2010 was de ledentoeslag 11,75 euro. Alle dochterbedrijven hebben vorig jaar winst gemaakt.”

Cosun draaide vorig jaar een netto-resultaat van 115 miljoen euro. Dat is 6 miljoen meer dan in 2010. In het netto-resultaat is de éénmalige bate verwerkt van 42 miljoen euro voor de verkoop van dochterbedrijven Nedalco (alcohol) en Unifine (bakkerij-ingrediënten). In 2010 was er een éénmalige bate van 49 miljoen euro omdat Cosun de fabrieksterreinen in Bergen op Zoom en Groningen heeft verkocht.

Smith verwacht voor 2012 een positief jaar voor Cosun. “Maar er is onzekerheid vanwege de recessie, alhoewel de impact meevalt omdat Cosun vooral aan het begin van de keten werkzaam is in het verwaarden van plantaardige grondstoffen. Maar de toenemende prijsvolatiliteit van suiker en aardappelen maakt iedere voorspelling onzeker.” Zie akker

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Schitterend resultaat van Cosun.
  Hopelijk dat het quotum nog een tijdje blijft van een zeer tevreden bietenteler.

 • no-profile-image

  Dat melkveehouders ook zo slim zouden zijn. Het zou mij een waar genoegen zijn.

 • no-profile-image

  Peerke, daar heb jij helemaal gelijk in. Behoudt van de melkqoutering zou m.i. een zegen zijn voor de melkveehouderij.
  Helaas beslissen de melkveehouders daar niet zelf over, maar wordt er voor hun in Brussel beslist en dan ook nog in samenhang met allerlei andere belangen. Straks kunnen we heeel veeel melken voor weinig geld als we tenminste een oplossing hebben voor de stront. Maar er is 1 troost: als men maar groot kan boeren, wat er verdiend wordt is maar bijzaak, als ze het hoofd maar boven water kunnen houden. Helaas..

 • no-profile-image

  Peerke:volges mij gaat het bietenQuotum er ook een keer af,en dan maar hopen dat de suikermarkt krap blijft want anders mag je ook voor een euro of twintig bieten telen ,prettige wedstrijd.

  Verder Cosun: super gedaan ,buitengewoon resultaat mede dankzij de modernste fabrieken in hun soort.

Of registreer je om te kunnen reageren.