Akkerbouw

Nieuws 1363 x bekeken

BAI: meer aardappelen afgeleverd dan vorig jaar

Den Haag – Akkerbouwers hebben 2,3 miljoen ton consumptieaardappelen afgeleverd. Dat is 60 procent van de oogst. Vorig jaar was rond half februari 1,8 miljoen ton consumptieaardappelen afgeleverd. Dat was 51 procent van de oogst van dat seizoen, meldt het Bureau Aardappelmarkt Informatie (BAI) van het Productschap Akkerbouw.

De tarra in de afgeleverde aardappelen is 9 procent. Dat is volgens BAI vergelijkbaar met vorig seizoen.
Van de 1,6 miljoen ton aardappelen in opslag is 900.000 ton nog niet verkocht. Dat is 23 procent van de totale oogst van 3,9 miljoen ton. Vorig jaar rond half februari lag er ook nog 900.000 ton vrije aardappelen in de bewaring. Dat was 26 procent van de totale oogst van ruim 3,5 miljoen ton.
Van alle telers heeft 10 procent nog geen aardappel verkocht. Dat is net zoveel als vorig jaar. Ruim een derde van de telers (35 procent) heeft nog vrije aardappelen. Dat was vorig jaar rond half februari 43 procent.
BAI heeft de voorraadmeting uitgevoerd onder een a-selecte groep van 419 telers met 8.230 hectare. Dat is 12 procent van het areaal consumptieaardappelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.