Akkerbouw

Nieuws 1128 x bekeken

Zwavelgebrek neemt toe in kool

Warmenhuizen – In de sluitkoolteelt komen steeds meer symptomen van zwavelgebrek voor. Dat constateert zaadbedrijf Bejo.

De oorzaak ligt bij de sterk verminderde natuurlijke aanvoer van zwavel. “Deze symptomen lijken veel op die van stikstoftekort, omdat in beide gevallen het blad lichtgroen kleurt. Zwavel is echter minder mobiel, waardoor een tekort zich als eerste in het jonge blad manifesteert.”

Het valt Bejo op dat dit zich ook uit in de vorming van lepelvormige bladeren en paarsverkleuring van de bladstelen. “Aangezien een zwavelgebrek direct invloed heeft op het rendement, in extreme gevallen oogstverlies, verdient het zwavelgehalte in de grond zeker aandacht.”

Bejo adviseert een monster te laten trekken van koolpercelen. “Sluitkool gebruikt ongeveer 60 tot 80 kilo zuivere zwavel per hectare. Dit moet dus ook beschikbaar zijn in de grond. Vaak is een basisbemesting voldoende, maar aangezien zwavel en stikstof uitspoelingsgevoelig zijn, is overbemesting soms noodzakelijk.”

Of registreer je om te kunnen reageren.