Akkerbouw

Nieuws 764 x bekeken

Wortelknobbelaaltje uit Middellandse-Zeegebied duikt op in België

Merelbeke - In België is het schadelijke mediterrane koolwortelknobbelaaltje gevonden. Dat meldt het Belgische Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO).

De ontdekking is gedaan tijdens onderzoek van een partij exportaardappelen. In eerste instantie werd gedacht aan een besmetting met het maiswortelknobbelaaltje, maar uit DNA-analyse bleek dat het ging om het koolwortelknobbelaaltje.

Het koolwortelknobbelaaltje is volop aanwezig in mediterrane landen zoals Italië, Spanje, Portugal en Griekenland. Het komt daar vooral voor op percelen met graan, linzen of kikkererwten. Het aaltje is ook al in meerdere streken in Frankrijk aangetoond. Daar is het in graan en koolzaad aangetroffen. In Nederland en Duitsland is deze Meloidogynesoort nog niet gevonden.

Er zijn voorlopig alleen nog maar hypothesen waarom het aaltje in België is opgedoken. ILVO denkt daarbij aan een gevolg van de klimaatopwarming, een besmetting meegekomen met landbouwmachines vanuit Frankrijk of gewijzigde teeltrotaties die de overlevingskansen van dit aaltje groter maken. In bouwplannen met veel graan en koolzaad zou het aaltje de kans krijgen zich snel te vermeerderen.

Verdere monitoring en onderzoek moeten in een latere fase meer duidelijkheid brengen over de verspreiding, de schadelijkheid en de nodige maatregelen tegen het aaltje.

Of registreer je om te kunnen reageren.