Akkerbouw

Nieuws 3869 x bekeken 3 reacties

'We zullen gestegen kosten en graanprijs moeten compenseren'

Nieuwkerke - Het gevecht om de grondstof geeft meer mogelijkheden voor de teler. Contractprijs 2013 zal zeker omhoog gaan. Dit is de reactie van Nederlandse aardappelverwerkers op de verhoging van de contractprijs 2013 van de Belgische aardappelverwerker Clarebout.

Het bedrijf hanteert een basisprijs van 110 euro per ton exclusief btw; voor levering april 2014 is dat inclusief bewaarvergoeding €14,25 per ton. Of Farm Frites met net zo’n stijging komt, daarover laat inkoper Cees Rozendaal zich niet uit. Ook andere verwerkers doen dat niet.  "We hebben onze eigen argumenten", zegt Rozendaal  "maar we houden rekening met wat de concurrent doet. De boodschap van Clarebout moeten we ter harte nemen." Rozendaal schat in eind december een prijs te hebben. "Dat het omhoog gaat staat vast."
Ook McCain komt rond de kerst met contractprijzen voor 2013, meldt Han van den Hoek. De 25 euro per ton aardappelen die Clarebout erbij doet, noemt hij een "hele stevige verhoging." "Ik zou als boer ook goed naar de voorwaarden kijken. Maar hoe dan ook, het is duidelijk dat sprake is van een competitieve markt onder invloed van de gestegen graanprijs. Wat meetelt is dat daar in Vlaanderen de laatste 5 à 10 jaar veel verwerkingscapaciteit is bijgekomen. Dat betekent veel vraag in een klein verwervingsgebied. Dat zal ook meegewogen hebben."
Inkoopdirecteur Dick Zelhorst van Aviko reageert wat verrast op de mededeling dat McCain en Farm Frites eind december een contractprijs voor 2013 kunnen melden; hij dacht later. "Maar als zij er dan al zijn, dan wij ook." Zelhorst wil bij de basisprijs van 110 euro per ton iets relativeren. "Zo’n contractprijs is het enige waarmee een Belgische verwerker boeren aan zich kan binden. Dan moet je soms stevig inzetten. Wij hanteren ook contracten waarbij de teler kan profiteren van een eventuele hoge actuele marktprijs. Je hebt poolcontracten, maar ook contracten waarin de termijnmarkt bepalend is. Dat is nogal een verschil met België."
Verder wijst Zelhorst op de "vrij forse" kwaliteitsbonus die Aviko hanteert. Die kan oplopen tot 20 euro per ton. "Maar het staat vast dat we gestegen kosten en concurrentie vanuit de graanteelt zullen moeten compenseren."

Laatste reacties

  • henk 60

    Omhoog en nog steeds onder de kostprijs niet tekenen dus.

  • 7222

    juist ja,nu ligt het aan de graanprijs!!!!!! en al die voorgaande jaren dan!!!! laat ze nu maar eens met de billen bloot komen,het is hopelijk nog maar een begin!!!! dus juist Henk,nog(lang)niet tekenen

  • ed12345

    Ik denk niet dat de graanprijzen nog vele jaren zullen stijgen .ER zal altijd wel een gebied zijn waar een slechte tot zeer slechte oogst is maar de laatste jaren waren dat er wel erg veel en vaak En dat gelul van de wereld bevolking stijgt die grammefoonplaat hoor al sinds m'n prille jeugd WAt wel heel grote invloed heeft dat wereld bevolking steeds rijker wordt

Of registreer je om te kunnen reageren.