Akkerbouw

Nieuws 1219 x bekeken 1 reactie

Vier procent meer uien met fosfaatrijenbemesting

Zoetermeer - Rijenbemesting met vloeibare fosfaatkunstmest levert een bijna 4 procent hogere uienopbrengst. Een breedwerpige fosfaatgift heeft geen effect op de uiteindelijke opbrengst van zaaiuien.

Dat blijkt uit de resultaten van een driejarig bemestingsonderzoek in opdracht van het Masterplan Mineralenmanagement (MMM). Het onderzoek is uitgevoerd door Altic in de Noordoostpolder en in Colijnsplaat.

Aanleiding voor het onderzoek is dat de laatste jaren veel nieuwe bemestingssystemen voor zaaiuien op de markt zijn gekomen. De adviezen voor deze systemen waren nog onvoldoende onderbouwd.

In de proef is een vergelijking gemaakt tussen een volveldstoediening met 50 kilo fosfaat per hectare en een dosering van 10 kilo met vloeibare meststoffen die tijdens het zaaien over het zaad in het zaaivoortje aangebracht zijn. In de proef zijn verschillende meststoffen vergeleken. De vloeibare meststoffen Powerstart en PK 30-5, een meststof met een verwaarloosbare EC, geven beide een bijna 4 procent hogere kilo-opbrengst. Vloeibare meststoffen op basis van zouten kosten opbrengst.

Eén reactie

  • biertje

    De kunstmest soort volvelds gestrooid zal naar alle waarschijnlijkheid triplesuper zijn ,was hier 18.46 gebruikt zou het verschil nihil zijn vanwege de betere opname van deze meststof

Of registreer je om te kunnen reageren.