Akkerbouw

Nieuws 1923 x bekeken

Sjalottenprijs op 1 euro door vroege vraag

Broek op Langedijk – De prijs voor sjalotten is goed doordat er al vroeg in het seizoen veel vraag is.

Momenteel wordt 1 euro per kilo betaald. Dat is dubbel zoveel als vorig jaar rond deze tijd. Dit meldt zaadbedrijf De Groot en Slot. De verwachting is een verder stijgende prijs.

De oorzaak van deze vraag en prijs is dat er partijen van mindere kwaliteit op de markt zijn. Dat geldt vooral in de prijsbepalende Franse teeltregio Bretagne. Pieter Blaauboer van De Groot en Slot vertelt dat driekwart van de Europese sjalotten in Frankrijk wordt geteeld en driekwart daarvan in Bretagne. “Frankrijk heeft een moeilijk seizoen achter de rug. Het land kent niet alleen een lagere opbrengst, maar ook een lagere kwaliteit. Als het in Bretagne slecht gaat, hebben wij goede prijzen.”

Nederlandse telers kunnen hier volgens Blaauboer van profiteren, omdat zij op het juiste moment konden oogsten en zo een goed product met weinig tarra hebben binnengehaald.

De Franse teelt gaat slecht door het uitgangsmateriaal. “Zij telen plantsjalotten en het plantgoed is ziek door schimmels, virussen en bacteriën. Dat is nu zo’n drie jaar aan de orde en het duurt nog wel drie jaar voor de Franse telers weer beschikking hebben over gezond uitgangsmateriaal. Voor de komende periode ben ik dus heel erg positief voor de sjalottenafzet.”

Kwaliteit en bewaarbaarheid zijn een grote bepalende factor voor de handel in sjalotten. Ook feestdagen spelen een grote rol. Zo wordt in de periode voor kerst meer vraag verwacht. Aan het eind van het seizoen worden andere regio’s steeds belangrijker, omdat in Bretagne dan minder lang houdbare sjalotten beschikbaar zijn.

“Sjalotten die uit zaad zijn geteeld, zijn hard en goed van kleur. In deze verkoopmarkt is dat een voordeel.” Vorig jaar kende de sjalottensector ook al een goed prijsniveau, eveneens door kwaliteitsproblemen in Frankrijk. Door de groeiende consumptie van 7 tot 8 procent per jaar kan het areaal uitbreiden. Blaauwboer: “In zowel Nederland als Frankrijk is het areaal vorig jaar met 5 tot 10 procent gegroeid. Die groei kan volgend seizoen ook weer plaatsvinden.”

De prijs van 1 euro per kilo is goed nieuws voor telers, die normaal gesproken een kostprijs van zo’n 50 cent hebben. Blaauboer denkt dat het einde van de prijsstijging nog niet in zicht is. “Er zijn gewoon tekorten. Niet alleen in Europa, ook in Verenigde Staten. In Amerika is het tekort zo’n 10 procent. Het is de belangrijkste afzetmarkt voor onze grovere sjalotten. Die worden daar met de hand geschild voor catering en restaurants. Het voordeel van de zaaisjalot is dat hij geen basaalplaat heeft, zoals plantsjalotten. Dan hou je netto meer over.”

In Nederland is de verdeling tussen zaai- en plantsjalotten gelijk, maar er vindt volgens Blaauboer een verschuiving plaats naar meer zaaisjalotten.

Of registreer je om te kunnen reageren.