Akkerbouw

Nieuws 1786 x bekeken

Rijstproductie groeit wereldwijd

Washington – De rijstproductie groeit wereldwijd in seizoen 2012/2013 naar 465,3 miljoen ton. Het betreft een record, al is het verschil van 1 procent met vorig jaar klein. Dat blijkt uit ramingen van het Amerikaanse landbouwministerie (USDA), die verwachten dat rijst zich nog niet zal ontwikkelen tot groot handelsgewas.

De consumptie van rijst wereldwijd wordt door de USDA geraamd op 468,5 miljoen ton. Er worden recordoogsten verwacht voor China, Vietnam, Egypte en Cambodja – die een lagere productie in India, Brazilië en Zuid-Korea compenseren. De vraag neemt echter scherp toe in alweer China, India en Egypte maar ook de VS en zuidelijk Afrika.
Toch wordt weinig beweeglijkheid voor prijzen verwacht. De wereldwijde eindvoorraad is wel gedaald ten opzichte van een seizoen eerder, maar met 102,5 miljoen ton nog altijd de tweede grootste ooit. De voorraad dekt nu 20 procent van de jaarlijkse consumptie, waar bij mais en tarwe de percentages lager zijn.
De handel zal afnemen tot 36 miljoen ton, in vergelijk met meer dan 130 miljoen ton tarwe en 90 miljoen ton voor mais.

Of registreer je om te kunnen reageren.