Akkerbouw

Nieuws 7975 x bekeken 5 reacties

Oogst meer en meer als verloren beschouwd

Roeselare - De aardappelen die in België in de grond zitten, kunnen meer en meer als verloren worden beschouwd. Dat stelt Guy Depraetere, algemeen secretaris van het Algemeen Boerensyndicaat in België.

Volgens Depraetere zit in België nog 2.000 tot 3.000 hectare aardappelen in de grond. Een groot deel hiervan ligt in de Westhoek, een gebied in het zuidwesten van België. Al zijn er ook verder naar het noorden nog telers die soms nog tientallen hectares moeten rooien.

De afgelopen anderhalve week is er nagenoeg niet gerooid. Hoewel de vorst in dit gebied nog niet heeft toegeslagen, ligt het rooien nu totaal stil door de vele regenbuien. “Zo lang de aardappelen nog niet bevroren zijn, hebben de telers nog een klein beetje hoop. Maar de hoop wordt wel steeds kleiner.” Ook deze week verwacht Depraetere weinig oogstwerk. De eerste dagen is het te koud, en daarna staat weer regen op het programma. Sowieso lag het rooitempo al erg laag. “Vaak maar 1 of maximaal 2 hectare per dag, met een machine. En die moet dan al uitgerust zijn met opties als rupsen en een axiaalset,” aldus Depraetere.

De aardappelen op de hogere gedeelten zijn vaak nog goed, of deels goed. In laagten staan veel ruggen onder water en zijn de aardappelen al verloren.

Volgens Depraetere is het alleen de goede aardappelprijs die telers motiveert om door te gaan met oogsten. “Laatst lag de prijs voor afland aardappelen op 22 á 23 euro. Deze aardappelen worden na het oogsten direct gewassen en verwerkt. Nu is deze prijs weer iets lager.” Toch is een aantal loonwerkers nu definitief gestopt met rooien. Het tempo ligt te laag, en de rooikosten zijn hoog. “Loonwerkers moeten wel 1.000 tot 1.500 euro per hectare rekenen.”

Ook voor Frankrijk en Engeland zijn de vooruitzichten niet goed. “Op de laatste vergadering van de NEPG werd geschat dat in Frankrijk zeker nog 3.000 tot 4.000 hectare in de grond zit. En sinds die tijd is nagenoeg niets meer gerooid. In Engeland zit waarschijnlijk nog zo’n 14.000 hectare in de grond.” Ook voor deze aardappelen worden de vooruitzichten met de dag slechter.

Laatste reacties

 • fernand

  Goed nieuws voor de vrije teler!

 • ed12345

  Vroegerdacht ik altijd waarom zijn er geen aardappels op de klei maar alleen op lichtere gronden vaak echt zand hier in oost canada na dertig jaar bigin er toch iets van te snappen

 • ed12345

  Vroegerdacht ik altijd waarom zijn er geen aardappels op de klei maar alleen op lichtere gronden vaak echt zand hier in oost canada na dertig jaar bigin er toch iets van te snappen

 • aqwzsx12

  als er enkel piepers gezet worden op lichter land dan mogen er per direct 5 fabrieken de deuren sluiten in europa!

 • Tiny1946

  Als er 5 fabrieken zouden sluiten zou het voor de teler misschien wel een voordeel kunnen zijn.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.