Akkerbouw

Nieuws 3426 x bekeken 9 reactieslaatste update:25 dec 2012

Mais steeds populairder bij akkerbouwers in Europa

Brussel – Korrelmais wordt steeds populairder bij akkerbouwers in Europa.

Het areaal is in tien jaar met 37 procent gegroeid, meldt het Duitse marktbureau Kleffmann. Het areaal groeide vooral in Polen, Oekraïne, Rusland en Roemenië. Alleen in Italië is een kleine daling te bespeuren. Dit jaar teelden de Europese akkerbouwers op 24,1 miljoen hectare mais.

Kleffmann becijfert dat de markt voor zaaizaad en gewasbeschermingsmiddelen voor de korrelmaisteelt een waarde heeft van jaarlijks 3,4 miljard euro. Dat is 82 procent meer dan tien jaar geleden. In Europa worden 2.790 verschillende maisrassen geteeld. In Frankrijk is de diversiteit het grootst met 1.053 rassen. Daarna volgt Duitsland met 670 rassen. Door het grote aantal maisrassen neemt het grootste ras slechts 2 procent van het Europese areaal voor zijn rekening. De tien grootste rassen beslaan 12 procent van het Europese areaal mais.

Laatste reacties

 • hondwafwaf

  En dan een foto van snijmais bij dit artikel? dat verwacht je alleen bij de Telegraaf toch???

 • Zonderland

  vond de foto ook al wat vreemd....

 • WP Boer

  Het is heus geen snijmais op bijgaande foto, maar .
  wel korrelmais

 • WP Boer

  Het is heus geen snijmais op bijgaande foto, maar .
  wel korrelmais

 • info104

  En wist u dat mais en bieten de meeste CO2 uit de lucht halen wel 4 x meer als een ha. bos, dus laten we de bossen die de laatste 10 jaar zijn ingeplant maar inzaaien met mais dat is dan ook nog goed voor de voedselvoorziening. Een boom kunnen we nog steeds niet eten.

 • trekker123

  Maakt niks uit of het veel of weinig CO2 uit de lucht haalt. Op termijn komt die CO2 toch weer vrij. Dat is gewoon een cirkel. Tenzij je het geoogste product eindeloos lang zou opslaan zodat het zo weinig mogelijk verteert of op enige andere manier weer in de kringloop komt. Ook bomen gaan op termijn weer rotten waardoor de vastgelegde CO2 weer vrij komt.

 • ronald73

  Tsja, vindt je het gek dat er veel mais groeide in die oost-europese landen. Bijna alle wintergewassen waren kapot gevroren en daar werd erg veel mais voor ingezaaid.

 • ed12345

  DE gewasbescerming en zaaizaad voor mais 82% meer dan tien jaar geleden er is niet vermeld dat het hoofdzakelijk komt door de prijs toename in bijde producten .Ik weet niet wat het bij jullie kost maar hier kan het oplopen tot bijna $300 voor een zak mais zaad van 80.000 korrels dat was 10 jaar terug iets meer dan de helft

 • ed12345

  Wat de foto betreft jullie zijn verdorie toch geen mais boeren ook he
  het is wel degelijk korrel mais maar aan de vele licht kleurige korrels te zien
  lijkt mij het vocht percentage boven de 25%

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.