Akkerbouw

Nieuws 2489 x bekeken 7 reacties

HZPC verliest rechtszaak tegen Veritas

Den Haag – Inspectiebureau Veritas hoeft geen schadevergoeding te betalen aan pootgoedhandelshuis HZPC. Dat oordeelt de Hoge Raad in een kwestie rond de export van pootaardappelen in 2007 naar Angola.

HZPC had Veritas opdracht gegeven het pootgoed in Nederland te keuren vóór het werd verscheept naar Angola. Veritas deed dat niet omdat de fax met daarop de opdracht zoek was geraakt.

Het schip vertrok vanuit Vlissingen zonder dat de keuring was verricht. Daarop moesten de pootaardappelen alsnog in Angola worden gekeurd. Dat is duurder. Bovendien moest de boot langer voor de haven blijven liggen. Daar zijn kosten aan verbonden. Daardoor leed het pootgoedhandelshuis naar eigen zeggen een schade van ruim 184.000 euro, waarvan 86.296 euro vanwege de duurdere inspectie en het betalen van steekpenningen en nog eens ruim 98.000 euro omdat het schip langer voor de Angolese haven moest blijven liggen.

HZPC stelt dat inspectierapporten van Veritas wel vaker pas werden verstuurd als de schepen al waren vertrokken. Het bedrijf vond het dus niet nodig na te gaan of de controle was uitgevoerd.

De Hoge Raad vindt echter dat HZPC had moeten controleren of de inspectie in Vlissingen daadwerkelijk was uitgevoerd. “De omstandigheid dat het in het verleden altijd goed was gegaan zonder dergelijke controle van HZPC, rechtvaardigt het achterwege laten van die controle niet. Als juist is, zoals HZPC heeft aangevoerd, dat voor haar grote belangen op het spel stonden, dan had zij alerter moeten zijn door na te gaan of de keuring daadwerkelijk was uitgevoerd. Dat laatste had zij eenvoudig kunnen doen, maar dat heeft zij nagelaten”, schrijft de Hoge Raad.

De Hoge Raad bekrachtigt hiermee een eerdere uitspraak van het Gerechtshof in Den Haag. Het hof vindt dat de Nederlandse vestiging van Veritas geen wanprestatie heeft geleverd, ook al heeft het bedrijf de fax zoek gemaakt.

Laatste reacties

 • Demeter Griend

  Dat geloof je toch niet, het betalen van steekpenningen ? !

 • wg

  het staat er wel normaal praat je daar niet over toch

 • agropak

  Dan moet je je afvragen wat z'n keuring voor waarde heeft en wat er gekeurd wordt

 • agropak

  Wat steekpenningen betreft dat is in dat soort landen toch gewoon het zou mij meer bevreemde als het NIET was

 • agratax2

  Arie. Je weet net zo goed als ik dat voor Nederlanders buitenlandse stempelkosten (leges) als steekpenningen worden gezien. Wij noemen dat smeergeld waardoor de machine soepeler loopt, dan met de Nederlandse bureaucratische rem.

 • politiek

  Valsheid in geschrifte , bestuurlijke integriteit, het zoekraken van uitslagen , het niet uitvoeren van onderzoekingen? Dit gebeurd ook heel gewoon vaker in Nederland.
  Uiteraard wil men daar een ander belang mee dienen maar het is niet best voor imago Nederlandse agrarische sector.
  Ook niet voor voedselveiligeid en volksgezondheid als men zo creatief met een dergelijk systeem kan omgaan , dat juist eigenlijk een soort vezekering of garantie zou moeten zijn.
  Uiteraard is het lekker gemakkelijk om de discussie wat te leggen op het al dan niet zoekraken van een fax. ? Raken die faxen niet zoek dan vind men uiteraard wel weer andere excusen.

 • JP

  welkom in de grote mensen wereld

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.