Akkerbouw

Nieuws 1282 x bekeken

Groei mogelijk in aantal duurzame bietentelers

Dinteloord - Suiker Unie wil het aantal telers dat duurzame akkerbouw bedrijft opschroeven van 300 bietentelers in 2012 naar 500 telers in 2013. De ambitie is om dit aantal te laten doorgroeien naar 1.000 telers in 2014.

Sinds 2012 verstrekt Suiker Unie een premie van 100 euro per hectare op deelname aan het duurzaamheidsproject Veldleeuwerik. Hierbij hoort het formuleren van een meerjarenplan en een duurzaamheidsplan. Naast Veldleeuwerik zet Suiker Unie ook in op duurzaamheidsaspecten in de bietenteelt via haar eigen teeltinformatieprogramma Unitip. Telers die in 2013 volledige deelnemen aan Veldleeuwerik en ook meedoen aan Unitip kunnen een premie ontvangen van 300 euro per bedrijf plus 50 euro per hectare suikerbieten, tot een maximum van 50 hectare."Gemiddeld genomen pakt deze nieuwe vorm van premie hetzelfde uit voor een teler als in 2012", zegt Gert Sikken, directeur agrarische zaken bij Suiker Unie. "Omdat we willen groeien, lijkt het ons verstandig deze basispremie te bieden."

De premie moet echter niet de motivatie zijn om mee te doen, maakt Sikken duidelijk. "Het is juist andersom. Vanuit de motivatie om duurzame landbouw te bedrijven, word je met deze premie gewaardeerd. Die groei is mogelijk, daarvan ben ik overtuigd."

Of registreer je om te kunnen reageren.