Akkerbouw

Nieuws 859 x bekeken

Fransen zaaien wat minder graan in

Parijs - In Frankrijk is dit winterseizoen 6,947 miljoen hectare wintergraan ingezaaid, dat is ruim 200.000 hectare minder dan vorig seizoen. Zowel bij zachte tarwe als bij gerst doet zich een toename voor maar aan de andere kant is het areaal koolzaad behoorlijk afgenomen. Dat blijkt uit de eerste schatting van het areaal wintergranen van de statistiekdienst SSP van het ministerie van landbouw.

De dienst waarschuwt er daarbij voor dat het weer de akkerbouwers opnieuw in de wielen rijdt. Door de hevige regen in veel delen van het land is het inzaaien vertraagd of bemoeilijkt en blijft ook de ontwikkeling van het gewas achter. SSP wijst er bovendien op dat begin dit jaar een flink areaal aan tarwe door vorst weer moest worden ondergeploegd en opnieuw is ingezaaid met gerst waardoor de vergelijking van de arealen met vorig jaar niet altijd op gaat.

Het areaal zachte tarwe is met 4,964 miljoen hectare 135.000 hectare groter dan vorig jaar. Bij gerst komt de toename uit op rond de 100.000 hectare naar 1,092 miljoen hectare. Verder is ook een kleine 400.000 hectare harde tarwe ingezaaid, dat is 32.000 hectare minder dan een jaar geleden. Bij koolzaad komt het areaal uit op 1,488 miljoen hectare vergeleken bij 1,601 miljoen vorig jaar. SSP meldt vooral voor dit gewas al de nodige weerschade, waarbij sommige percelen weer zijn omgeploegd om ze in een later stadium geschikt te maken voor zonnebloemen of mais.

Of registreer je om te kunnen reageren.