Akkerbouw

Nieuws 3736 x bekeken 7 reactieslaatste update:14 dec 2012

Enkele honderden hectaren bieten in gevaar

Dinteloord - Enkele honderden hectaren suikerbieten dreigen niet meer te kunnen worden gerooid. De percelen zijn te nat om met een rooimachine te betreden. Dat zegt Gert Sikken, directeur agrarische zaken bij verwerker Suiker Unie.

"Voor de individuele teler is dit een ramp." In Noord-Holland, Friesland, Groningen en ook in het Zuidwesten is het regionaal nog altijd te nat om de bietenrooier in te zetten. "De vraagt rijst of het rooien nog wel gaat lukken", zegt Sikken. "Op sommige percelen is het wel geprobeerd, maar ging het gewoon niet. En we hebben opnieuw regen voor de boeg. Dat is heel zorgelijk voor die telers."

Hij noemt het bijzonder dat er zoveel hectares in gevaar zijn. "Elk jaar gaat er een paar hectare door omstandigheden verloren", legt Sikken uit. "Het is jaren geleden dat er zoveel hectaren problematisch waren."

Begin deze week stond de teller van nog te rooien hectaren op 1.500, zegt Sikken. "Daar horen ook de geplande rooimomenten bij. En dezer dagen worden er echt wel bieten gerooid. Maar op neerslagkaarten van het KNMI is duidelijk te zien dat er plekken zijn waar steeds heel veel regen is gevallen."

Van de totale Nederlandse bietenoogst moet nog 2 procent worden gerooid, zo blijkt uit IRS-gegevens van eerder deze week. Op de Zeeuwse Eilanden moet nog het meest worden gedaan; 6 procent. De regio's West-Brabant en Noord- en Zuid-Holland volgen met nog 5 procent te rooien suikerbieten. Op de Noordelijke klei, Noordoostpolder en in Zeeuws-Vlaanderen staat de teller op 2 procent. Vorig jaar moest rond deze tiid nog 1 procent worden gerooid. Uitschieters zoals de 6 procent van dit seizoen, waren er toen niet.

Laatste reacties

 • frans64

  altijd hetzelfde vehaal waneer men van half september kan rooien en dan nu nog niet klaar men is dan gewoon te laat in de weer om te rooien eigen schuld

 • Bruggetje 12

  @ frans64. Je gaat toch echt niet half september rooien als je eind december mag leveren. Overigens werden in de wieringermeer al begin oktober percelen finaal aan gort gereden om de bieten er uit te krijgen. Dus Frans denk eerst eens na voordat je begint te kakelen.

 • LFFlikweert

  Inderdaad. Denk eens na wat je zegt. Hoe langer ze staan hoe meer kilo's je hebt en het is onzin om ze in oktober te rooien terwijl je ze in januari moet leveren. Wij hebben ze vandaag gerooid en het ging prachtig, dus zelfs in december kun je nog goed rooien na een beetje vorst.

 • schoenmakers1

  ik denk wel dat je er een beetje rekening mee moet houden op welke grond ze staan

 • kaper

  moeten ze maar eerder rooien

 • Mels

  Kaper,lees,denk enreageer dan,als dat niet mogelijk is dan retour boot en zie maar wat je kaapt.

 • josrodenburg

  frans64 zo ken ik er ook nog teel geen gewas dan hoef je ook het land niet op.
  dom gelul frans

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.