Akkerbouw

Nieuws 2327 x bekeken

China annuleert opnieuw order voor sojabonen uit VS

Peking – China heeft een order van 540.000 ton Amerikaanse sojabonen geannuleerd. Eerder deze week had China al een order van 300.000 ton afgezegd. China is de grootste importeur van sojabonen ter wereld.

Door de annuleringen zakte de notering van sojabonen deze week op de termijnmarkt in Chicago met 5,9 procent. De sojaprijs voor het eerstaflopende termijncontract (januari) is gezakt naar bijna 14 dollar per bushel (389 euro per ton). Dat is de laagste prijs sinds half november.

De val van de sojaprijs sleepte ook de prijzen van tarwe en mais mee naar beneden, zowel in Chicago als Parijs. In Chicago zakte de notering van het eerstaflopende termijncontract (maart) voor tarwe deze week met 2,9 procent. Het maartcontract sloot donderdagavond net onder de 8 dollar per bushel (223 euro per ton). Het is de laagste notering van het eerstaflopende contract sinds 6 juli. De maisnotering voor het maartcontract verloor deze week 4,7 procent en zakte onder de 7 dollar per bushel (209 euro per ton). Dat is de laagste prijs voor het eerstaflopende maiscontract sinds 10 juli.

De termijnmarkt in Parijs laat een vergelijkbaar beeld zien. De tarwenotering voor het januaricontract verloor deze week 4,3 procent en sloot donderdagavond op 249 euro per ton, de laagste notering van het eerstaflopende contract sinds 11 juli. De maisnotering (januaricontract) daalde deze week 4,1 procent en sloot donderdag op €237,75 per ton, de laagste prijs sinds 9 juli.

De maisprijs wordt gedrukt doordat marktanalisten een sterke groei verwachten van het maisareaal in de Verenigde Staten. Bovendien is het gaan regenen in enkele droge tarweregio’s van de VS. En de tarwe in Rusland en Oekraïne ligt voor een groot deel onder een beschermende sneeuwlaag, zodat aantasting door de vorst kan meevallen. “Het lijkt wel of de handelaren werkelijk het einde van de wereld verwachten”, verzuchtte een analist tegen de nieuwssite Agrimoney.

Vrijdag stegen de prijzen van tarwe, mais en sojabonen gedurende de handelsdag echter weer op de termijnmarkten. Analisten stellen dat China de soja-orders kon annuleren omdat ze deel uitmaakten van een grote overeenkomst voor de levering van 13,4 miljoen ton Amerikaanse sojabonen. Die overeenkomst is in februari gesloten. De analisten stellen dat China de orders annuleerde om de prijs te drukken. Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) maakte vrijdag bekend dat Chinese importeurs nieuwe orders hebben geplaatst voor de levering van 474.200 ton sojabonen uit de VS.

Of registreer je om te kunnen reageren.