Akkerbouw

Nieuws 641 x bekeken

Canada exporteert veel minder koolzaad

Winnipeg - Canada exporteert dit seizoen niet meer dan 7,2 miljoen ton koolzaad. Dat is 17 procent minder dan vorig jaar. Dat stelt het Canadese ministerie van landbouw.

Canada produceert 13,3 miljoen ton koolzaad. Dat is een daling van bijna 9 procent ten opzichte van vorig jaar. Bovendien is het seizoen van start gegaan met kleine voorraden, stelt het ministerie. Daardoor is veel minder koolzaad beschikbaar. De binnenlandse verwerking door oliemolens komt dit seizoen op 6,5 miljoen ton, een daling van 7 procent. Het oliegehalte ligt rond de 43,2 procent. Dat is 1 procentpunt lager dan vorig jaar.

Vanwege de kleinere beschikbaarheid verwacht het ministerie een gemiddeld prijsniveau voor dit seizoen van 480 tot 510 euro per ton. Op de beurs in Winnipeg noteerde koolzaad woensdag omgerekend 441 euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.