Akkerbouw

Nieuws 599 x bekeken

CSAR plaatst cichoreiras Fugato op rassenlijst 2013

Den Haag - De Commissie Samenstelling Aanbevelende Rassenlijst (CSAR) neemt het ras Fugato op in de Aanbevelende Rassenlijst 2013.

Het ras is gekweekt door het Belgische kweekbedrijf Chicoline, onderdeel van voedingsconcern Cosucra, en onderzoeksinstituut ILVO Plant.

Fugato scoort 106 punten voor financiële opbrengst. Dat is de hoogste van alle acht rassen op de lijst. Het één na hoogste ras Diabolus haalt 102 punten. Het gemiddelde over de jaren 2007 tot en met 2012 staat op 100 punten. Dat is goed voor een financiële opbrengst van 3.962 euro per hectare gebaseerd op een prijs van €83,50 per ton netto cichorei en € 0,46 per ton cichorei per 0,1 procentpunt lager of hoger inulinegehalte dan 16 procent. Het uitgangspunt is 45 ton netto cichorei per hectare met 17,0 procent inuline. In de financiële opbrengst is geen rekening gehouden met grondtarra.

Fugato scoort samen met het ras Echo het laagst voor vroegheid grondbedekking. De schietresistentie van Fugato is wel weer het beste van alle rassen.

De CSAR bestaat uit het Productschap Akkerbouw, Plantum en LTO en beslist over de rassenlijst.

Of registreer je om te kunnen reageren.