Akkerbouw

Nieuws 627 x bekeken

Britten moeten meer tarwe invoeren

Londen - Groot-Brittannië zal dit seizoen een netto-importeur van tarwe zijn. Dat komt doordat de oogst met 13,3 miljoen ton bijna twee miljoen ton lager is uitgevallen dan in 2011. Die terugval is te wijten aan een 14 procent lagere opbrengst per hectare. Bovendien ligt de gemiddelde kwaliteit op het laagste peil sinds de jaren zeventig, waardoor veel Britse tarwe niet aan de specificaties van de meelbedrijven voldoet. Dat stelt het graanschap HGCA in een overzicht van de Britse markt voor granen.

Het schap verwacht dat er ruim twee miljoen ton tarwe uit het buitenland aangevoerd moet worden terwijl dat vorig seizoen nog 900.000 ton was. Tot eind september was al 567.000 ton ingevoerd vergeleken met 218.000 ton een jaar geleden. Aan de andere kant is de hoeveelheid voor export beschikbare tarwe dit jaar erg klein. HGCA wijst er echter op dat deze schattingen bijgesteld kunnen worden omdat de verwerkers voortdurend hun eisen onder de loep nemen.

Het schap meldt verder dat er minder tarwe wordt verwerkt in veevoer. Dat wordt grotendeels vervangen door gerst en mais omdat die momenteel goedkoper zijn. Bovendien was de gerstoogst met ruim 5,5 miljoen ton juist iets groter dan in 2011. Vanwege het hogere verbruik in veevoer is er ook van gerst echter minder beschikbaar voor de uitvoer.

Of registreer je om te kunnen reageren.