Akkerbouw

Nieuws 3674 x bekeken 6 reacties

Belgische verwerker verhoogt aardappelprijs 29 procent

Nieuwkerke - De Belgische aardappelverwerker Clarebout Potatoes verhoogt de contractprijs voor aardappelen van €8,50 per 100 kilo naar 11 euro. Dat is een verhoging van 29 procent.

De prijs is een gemiddelde over alle aardappelrassen en alle leveringsmaanden. Clarebout in het Vlaamse Nieuwkerke heeft nooit eerder zo’n forse verhoging van de contractprijs doorgevoerd, zegt inkoopmanager Yves Capoen. “Wij geven met de verhoging een krachtig signaal af aan de aardappeltelers. De verhoging is noodzakelijk om onze concurrentiepositie te behouden ten opzichte van de graanteelt.”

Ook is de verhoging nodig om te zorgen dat de aardappelteelt rendabel is voor de akkerbouwers, zegt Capoen. “Wij willen meer stabiliteit in de aanvoer van aardappelen. Daar heb je contracten voor nodig. Die krijg je alleen als de telers voldoende verdienen aan de aardappelteelt. Daar hebben wij belang bij. Wij willen niet afhankelijk zijn van de vrije inkoop van aardappelen. Dan loopt je in een jaar als dit heel grote risico’s. Daar kun je je afzet niet op baseren.”

De €8,50 die Clarebout gemiddeld over oogst 2012 betaalde is te weinig voor de telers, stelt Capoen. “In Vlaanderen haalden sommige telers dit jaar een opbrengst van 40 ton per hectare. Dat is omgerekend 3.400 euro per hectare. Daar krijg je geen aardappelen voor geteeld. De kosten stijgen voor de telers. Daarom gaat onze contractprijs fors omhoog.”

Capoen verwacht dat andere aardappelverwerkers mee zullen stijgen met de contractprijzen. “Anders haken de telers af. De graanteelt bracht lange tijd weinig op. Dat is nu anders. De voedselprijzen in de winkels moeten omhoog. Het is ook in het belang van de supermarkten dat de telers gewassen blijven verbouwen.”

Laatste reacties

 • agri2

  Bij die schamele 11 euro per 100 kg mag volgens mij nog wel 29 % bij, daar ga je toch niet voor tekenen.

 • jan10

  Inderdaad de t.m april 2014 staat boven de 16.Ophoepelen met die contracten.

 • marc47

  Dit zijn prijzen afland , Clarebout tarreert nooit hoger dan 6% all inn

 • Tiny1946

  Inderdaad oprotten met die contracten, dit soort is de grootste markt verzieker,
  Ik begrijp dan ook niet hoe mijn colega aardappel telers zo stom kunnen zijn om cotracten af te sluiten beneden de kostprijs ,als je rekend de kosten per ha
  zijn 4500 euro 50 ton maal 0,09 euro is 4500 euro ,laat de akker gewoon leeg liggen en je verdiend geld.

 • vigerti

  oprotten met die contracten, in jaren met goeie opbrengsten gaan de tarra's omhoog en heb je aan je vrije kilo's niets en in andere jaren heb je kilo's te kort en mag je bijbetalen en heb je ook niets conclusie doe er niet aan mee

 • schoenmakers1

  hoef je akker niet leeg te laten liggen, ik wil hem wel huren

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.