Akkerbouw

Nieuws 2418 x bekeken 1 reactie

Belgische Boerenbond wil hogere contractprijzen industriegroente

Brussel - De Belgische Boerenbond vindt dat de afnemers van industriegroenten 6 tot 20 procent meer moeten betalen dan voor de oogst van 2012.

“Zeker na een jaar van moeilijke veldomstandigheden moeten de afnemers een duidelijk signaal geven dat ze het goed menen met de producenten in Vlaanderen”, meldt de Belgische Boerenbond in het vakblad Boer&Tuinder. Volgens de Boerenbond vinden veel telers dat industriegroenten steeds minder renderen.

De extreme weersomstandigheden hebben het de groentetelers moeilijk gemaakt. Volgens de Boerenbond vallen de opbrengsten van sommige teelten erg tegen. “Dat is dramatisch als de rentabiliteit al zeer krap is”, meldt de bond.

De Boerenbond stelt dat de kosten sterk stijgen. In 2012 waren de teeltkosten 4 procent hoger dan vorig jaar. Ten opzichte van 2008 berekent de Boerenbond een stijging van 30 procent. Terwijl de contractprijzen van teelt 2012 lager zijn dan die van 2008. “Er is dus dringend behoefte aan bijsturing”, schrijft de bond.

De contractprijzen voor dit jaar moeten minimaal de stijging van de kosten volgen, vindt de Boerenbond. De marges moeten omhoog en de verwerkers moeten rekening houden met de risico’s die de teelt van groenten met zich meebrengt. Afhankelijk van de teelt vraagt de bond een verhoging tussen 6 en 20 procent.

Eén reactie

  • Fendtfan

    6 tot 20% wat is dat nou toch weer voor lullige opmerking voor een boerenvertegenwoordiging. het moet gewoon minimaal 20% zijn. ze werken al jaren onder de kostprijs daar. Ik snap niet dat men geen graan gaat telen, dat levert op voorhand al een hoger saldo op tegenwoordig. en de conserventeelt heeft nog eens hogere risico`s.

Of registreer je om te kunnen reageren.