Akkerbouw

Nieuws 8556 x bekeken 7 reacties

12 rijen poten per werkgang

Frederikshaven – Akkerbouwer Henning Thybo uit Denemarken ontwikkelde een grote pootmachine om de schaarse voorjaarsdagen optimaal te kunnen benutten. De Deense fabrikant Fasterholt neemt deze grootste aardappelplanter in Europa in productie.

Henning Thybo heeft een 330 hectare groot akkerbouwbedrijf, waarvan bijna de helft van het areaal vol staat met industrieaardappelen. Voorheen pootte Thybo met een 4-rijige pootmachine in 10 tot 11 dagen zijn aardappelen. Maar vanwege het steeds grilliger weer in het voorjaar, zocht hij naar meer capaciteit.
Met de 12-rijer en de 15 tons bunker klaart hij de klus in 3 dagen. Gemiddeld gaan er 12 tot 15 ton aardappelen mee, genoeg voor minstens 6 hectare. Voor de immense machine moet een trekker van minstens 250 pk, voor de trekkracht en vanwege de 8 hydromotoren die de machine aandrijven.
Fabrikant Fasterholt verwacht met name afzet in Oost-Europa, Duitsland en Frankrijk. Sinds dze maand is er ook een Nederlandse importeur van het Deense Fasterholt: de firma Wasse in Hijken.

Laatste reacties

 • aqwzsx12

  wanneer volgt de 16 rijer?

 • aqwzsx12

  alles dan planten in 2 dagen: zaterdag en zondag, veel volk thuis.

 • huisverkoop

  gewoon weer met een tweerijer planten en dan de helft van de ha planten,
  dan zijn ze altijd duur.

 • Mels

  Ja,ook ik snap de clou van deze machine niet helemaal,het zal daar wel anders zijn maar die 10 plantbare dagen krijgen we hier altijd wel,helemaal als het om cons/frites aardappels gaat dan kan je met een bunker van de structural 1 ha poten,gut gut wat een probleem,of deze man heeft een smoes verzonnen om een mooi speeltje te kunnen rijden of zijn geld kon niet meer in zijn knip.

 • marc47

  12 tot 15 ton bunker! Waarom geen dolly, kan je ineens een Butter/Bakker/Farm trailer meenemen

 • agropak

  Geloof dat het een beetje een over trokken verhaal is, als ik het goed zie zijn het gewoon 3 standaard pootmachines, stonden waarschijnlijk toch bij hem in de schuur.deze 3 machines zijn aan een frame geknutseld

 • agropak

  Geloof dat het een beetje een over trokken verhaal is, als ik het goed zie zijn het gewoon 3 standaard pootmachines, stonden waarschijnlijk toch bij hem in de schuur.deze 3 machines zijn aan een frame geknutseld

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.