Akkerbouw

Nieuws 776 x bekeken laatste update:3 nov 2012

'Ziekzoekmachine tulpen werkt beter'

Lisse – De ziekzoekmachine voor tulpen werkt beter dan menselijke ziekzoekers. Maar als de ziekteverschijnselen minder duidelijk zijn, wordt het verschil kleiner. Dat blijkt uit onderzoek van Praktijkonderzoek Plant en Omgeving (PPO).

De zoekmachine voor tulpen is in 2007 ontwikkeld door de WUR-instituten PPO-Bloembollen en Plant Research International (PRI). In 2008 begonnen de instituten met de testen, eerst in het laboratorium en later in de open lucht. De machine is dit jaar getest in de tulpencultivar Yokohama om planten op te sporen die zijn aangetast door het tulpemozaïekvirus (TBV), een ziekte die veel schade veroorzaakt in tulpen. Op de proefvelden stonden ruim 100 planten per vierkante meter, zoals in de praktijk gebruikelijk is. Voorafgaand aan het planten was vastgesteld welke bollen besmet waren met TBV, zodat bekend was waar die stonden in het veld.

De onderzoekers keken in welke mate de machine en professionele ziekzoekers in staat waren om gezonde tulpen als gezond te beoordelen en besmette tulpen als ziek. De zoekmachine oordeelde bij 31 van de 725 tulpen fout. Dat is 4,3 procent. De ziekzoekers hadden het bij 38 tulpen bij het verkeerde eind. Dat is een foutmarge van 4,8 procent.

Projectmanager Ton Baltissen van het PPO is blij met de goede resultaten. “De ziekzoekmachine werkt ook goed bij het opsporen van erwinia in hyacinten. We willen de machine graag verder ontwikkelen voor andere cultivars en andere ziekten. Wellicht is het op termijn zelfs mogelijk dat de machine niet alleen zieke planten opspoort, maar ook bijvoorbeeld de bemestingstoestand in kaart brengt.”

Het PPO en het PRI willen het bedrijfsleven graag betrekken bij het verdere onderzoek. Baltissen: “Er zijn wellicht andere toepassingsmogelijkheden voor deze techniek. Dan kan zo’n machine breder worden ingezet dan alleen in tulpen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.