Akkerbouw

Nieuws 1099 x bekeken

Verzoek aan EU voor bescherming basterdsuiker

Brussel – Suikerstichting Nederland wil dat de naam basterdsuiker wordt beschermd in de EU. Daarom diende de stichting een aanvraag in bij de Europese Commissie om basterdsuiker te erkennen als een traditionele specialiteit.

Volgens directeur Janine Verheesen van Suikerstichting Nederland, kenniscentrum voor suiker en voeding, heeft de EU verordeningen om speciale landbouwproducten of voedingsmiddelen te beschermen. “Dat waarborgt de herkenbaarheid en gaat oneerlijke concurrentie en namaak tegen. Boerenkaas is het enige andere Nederlandse product met zo’n beschermde benaming. Daarnaast beschermt Brussel ook namen met een geografische aanduiding, zoals Edam Holland en Parma Ham.”

Om aan de eisen van een traditionele specialiteit te voldoen moet het product volgens een oude receptuur worden gemaakt. Daar voldoet basterdsuiker aan, zegt Verheesen. “Het ministerie van Economische Zaken en DG-Agri in Brussel hebben basterdsuiker erkend als traditionele specialiteit. De erkenning ligt nu ter inzage. Wanneer vóór 23 mei geen bezwaren zijn ingediend gaat de erkenning in.”

Basterdsuiker werd beschermd door het Nederlandse Warenwetbesluit Suikers. Verheesen: “Dat besluit geldt niet meer. Daarom vragen we een erkenning aan in Brussel.”

Basterdsuiker bevat invertsuiker, suikerstroop en karamel en wordt volgens een specifiek procedé bereid. Volgens Verheesen wordt het zo alleen in Nederland gemaakt. “Mensen gebruiken het in typisch Nederlandse gerechten zoals pannenkoeken en pap. Bovendien is basterdsuiker gewild in de banketbakkerij omdat het sneller smelt dan kristalsuiker en vanwege de bijzondere smaak en kleur.”

Of registreer je om te kunnen reageren.