Akkerbouw

Nieuws 1064 x bekeken

Verwerkers willen verder met Agriprins

Doetinchem - De aardappelverwerkers willen na de test doorgaan met het prijsinformatiesysteem Agriprins, mits de telers het ook willen. Op 8 februari startte een test met 250 telers. Die duurt een jaar.

Aviko, McCain, Farm Frites en Lamb WestonMeijer zetten alle transacties vanaf 50 ton fritesgeschikte aardappelen in het systeem. Tom van der Meer, Hoofd Inkoop bij Lamb WestonMeijer, vindt de transparantie een sterk punt. “Een teler kan in Agriprins zien dat hij voor zijn meeleveraardappelen een eerlijke prijs krijgt. Transparantie vergroot het onderlinge vertrouwen.”

McCain wil tegemoet komen aan het gevoel bij telers dat zij een informatie achterstand hadden, zegt Han van den Hoek, directeur Grondstoffen Continentaal-Europa. “Onze ervaringen zijn goed. Als McCain dat wordt gevraagd zetten wij na de testfase onze deelname voort.”

Farm Frites hoopt dat er met Agriprins minder discussie is over de prijs. Aviko Potato meldt transacties direct aan Agriprins. Ze hopen dat Agriprins het vertrouwen tussen telers en verwerkers vergroot.

De handel doet niet mee aan Agriprins. Voorzitter Adrie Bossers van de LTO-werkgroep Consumptieaardappelen wil praten met de handel. “Agriprins wint aan kracht als alle schakels in de keten meedoen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.