Akkerbouw

Nieuws 1854 x bekeken 1 reactielaatste update:2 nov 2012

'Termijnmarkt aardappelen wel eens ter discussie'

Emmeloord – Het voortbestaan van de aardappeltermijnmarkt in Frankfurt staat regelmatig ter discussie. De beursorganisatie Eurex vindt het handelsvolume te klein. Dat zei voorzitter Kees van Arendonk van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) donderdag op de beursbijeenkomst in Emmeloord.

“Eurex is een hele grote beurs, die omzet wil draaien. Eurex is gewend aan miljoenen openstaande contracten. De aardappeltermijnmarkt heeft er nu ruim 7.000 open staan.” Dat zijn er ook minder geweest, zegt Van Arendonk. “Vooral in jaren met een overschot aan aardappelen is de prijs stabiel laag. Dan wordt minder gehandeld op de termijnmarkt. Op dit moment speelt de discussie niet, maar dat is wel eens anders geweest.”

De aardappeltermijnhandel verhuisde in 2005 van Euronext in Amsterdam naar WTB (het latere RMX) in Hannover. In juli 2009 nam Eurex in Frankfurt de termijnhandel over van RMX. In 2011 verhandelde Eurex totaal 2,8 miljard contracten. Daarvan waren bijna 53.000 aardappelcontracten.

Eén reactie

  • dvw1

    'Op dit moment speelt de discussie niet'
    Wat is de nieuwswaarde van dit artikel als het niet actueel is volgens het artikel?

    Komt er binnenkort een artikel dat er wel eens een discussie is of de elfstedentocht door gaat of niet, maar dat dat momenteel niet speelt?!

Of registreer je om te kunnen reageren.