Akkerbouw

Nieuws 1488 x bekeken 6 reacties

Sojateelt in trek bij akkerbouwers in Zuid-Amerika

Sao Paulo – Akkerbouwers in Zuid-Amerika telen dit seizoen meer sojabonen en minder tarwe en katoen. Dat blijkt volgens analistensite Agrimoney uit diverse onderzoeken. De akkerbouwers verwachten een beter saldo met sojabonen dan met graan of katoen.

Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) en de Buenos Aires Grains Exchange verwachten een groei van het soja-areaal in Argentinië van 6 procent. Diverse analisten, waaronder de USDA, verwachten dat Brazilië dit seizoen 8,4 tot 10 procent meer soja teelt.

Vooral de grootgrondbezitters dijen hun sojateelt uit. Brasil Agro verbouwt dit seizoen 54.464 hectare sojabonen. Dat is 29 procent meer dan vorig seizoen. Het agroconcern heeft natuurland omgezet in soja-akkers en teelt minder mais, katoen en rijst. Het concern gaat wel meer mais zaaien als tweede gewas na de soja-oogst.

SLC Agricola zaait 150.000 hectare soja. Dat is 32 procent meer dan vorig seizoen. Het concern neemt natuur in gebruik als akkerland en krimpt de katoenteelt vanwege de lage prijzen.

Agroconcern Adecoagro, dat vooral actief is in Argentinië, moet nog beginnen met de inzaai van soja maar wil het areaal fors uitbreiden ten koste van tarwe.

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  natuurland omgezet in soja teelt, zou men in europa ook nog ooit tot deze slimme zet komen, zo kan men uit een crisis komen

 • palmkes55

  In Europa (België-Nederland) laat men goede polders onder water lopen zogenaamd om meer 'natuur' te creëren!?

 • w1888

  Het zijn allemaal dorpsgekken hier in NL!

 • Bison

  palmkes55, als ze de polders niet onder water zetten dan bouwen ze ze vol met huizen,...kun je ze beter maar weer onder water zetten

 • SkeereStudent

  Er zijn betere manieren om uit deze 'crisis' te komen dan biodiversiteit te slopen. Wat dacht men van de teelt van hennep als veevoer i.p.v. soja? Heeft een veel betere nutritie waarde, is minder intensief op de bodem en heeft geen gewasbescherming nodig.

 • ed12345

  Skeere student idialogie telt niet alleen maar centjes niemand is gek genoeg om iets te zaaien waar niets van overblijft of geen kopers voor zijn en kopers is het verhaal van de kip en het ei ;Niet genoeg product geen kopers (niemand wil een paar ton van iets kopen een paar duizend ton dan is er misschien een koper)geen kopers dan wordt er niet gezaaid

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.