Akkerbouw

Nieuws 1272 x bekeken 2 reacties

Productschap Akkerbouw houdt heffingen gelijk

Zoetermeer – Het Productschap Akkerbouw (PA) houdt vrijwel alle heffingen voor 2013 gelijk aan die van 2012. Gezien het voorgenomen besluit van de regering om de productschappen op te heffen, houdt het bestuur de mogelijkheid open om de heffingen aan te passen.

Het PA-bestuur ging donderdag akkoord met de jaarrekening van 2012 en de begroting voor 2013. Het productschap leed over 2012 een verlies van 763.200 euro. De inkomsten van 12,2 miljoen euro waren niet genoeg om de 12,9 miljoen euro aan uitgaven te dekken. De financiële reserves daalden van 13,3 miljoen naar 12,5 miljoen euro.

Ook volgend jaar zijn de uitgaven groter dan de inkomsten. Het productschap geeft volgend jaar 13 miljoen euro uit. Er komt 11,5 miljoen euro binnen. Dat lijdt tot een verlies van 1,5 miljoen euro. De financiële reserves dalen volgend jaar verder naar 11 miljoen euro.

Hoewel VVD en PvdA in het regeerakkoord hebben opgenomen dat de productschappen worden opgeheven, stelt de Sociaal Economische Raad het verplicht dat een begroting wordt opgesteld. “Daarom maken we een begroting zoals altijd. De begroting kan tussentijds worden herzien als dat gewenst is”, zei PA-voorzitter Renée Bergkamp op de bestuursvergadering.

Voorzitter van LTO-Akkerbouw Jaap Haanstra wijst er op dat het productschap reserves heeft. “Het is onnodig om eerst heffingen te innen en die vervolgens weer terug te moeten geven als de productschappen worden opgeheven.”

PA-secretaris Matthé Elema zegt dat alle geld in het productschap is geoormerkt. “Het is een gepuzzel om uit te zoeken hoe dat moet worden verdeeld als de productschappen worden opgeheven.”

Laatste reacties

 • Plas Potatoes

  Gepuzzel? Kost zeker ook nog weer uren en uurloon! Terug naar waar het
  vandaan komt! De kortste en goedkoopste klap!
  En nog weer innen? Haanstra heeft gelijk! Eerst innen en dan? Hoe houden
  we elkaar bezig en erger nog...WAT KOST DAT?
  Mijn ouweheer (leeft helaas niet meer) had gelijk...eerst moet de bagage-
  drager leeg....en dan kind....dan wordt het anders en beter!
  Diny Plas

 • jampie

  soepzooitje is het, het hele productschapgedoe, je hebt ze in iedere sector en het enige wat ze opleveren is een nota die betaald moet worden. Ben benieuwd wat ze nu bedenken om ons van het geld af te helpen

Of registreer je om te kunnen reageren.