Akkerbouw

Nieuws 531 x bekeken

Ongerustheid over fusie in Franse graansector

Parijs - De Franse coöperaties Arterris en Axereal willen hun activiteiten op het gebied van harde tarwe samenvoegen. De nieuwe onderneming Durum neemt met 1,5 miljoen ton bijna driekwart van de totale Franse handel in deze graansoort voor haar rekening, iets wat tot ongerustheid bij enkele boerenorganisaties leidt.

In Frankrijk is dit seizoen 2,3 miljoen ton harde tarwe geoogst. Daarvan is 1,3 miljoen ton beschikbaar voor de export, waarbij Italië en Algerije de belangrijkste afnemers zijn. Arterris en Axereal willen met hun gezamenlijke onderneming vooral hun positie op de internationale markt versterken. ''De markt voor harde tarwe is een internationale markt die de laatste jaren drastisch is veranderd met het verdwijnen van de Canadian Wheat Board, versterking van de bedrijven die wereldwijd op deze markt actief zijn, concentratie aan de inkoopkant bij zowel de overheid als private partijen en de opening van een specifieke termijnmarkt in zowel Canada als Italië,'' stellen de coöps in een toelichting.

Volgens de kleinere Franse boerenbond Coordination rurale en de organisatie van graanproducenten leidt de creatie van Durum echter tot een monopolie-positie die de positie van de akkerbouwers kan ondermijnen. ''Voor hen rest er geen andere keus dan zich te onderwerpen aan de eisen van de nieuwe structuur.'' De beide organisaties hebben de Franse concurrentiedienst daarom gevraagd de fusie tegen te houden.

Of registreer je om te kunnen reageren.