Akkerbouw

Nieuws 2264 x bekeken

NVWA bevestigt ringrotverdenking Goeree Overflakkee

De NVWA bevestigt de verdenking dat twee partijen aardappelen op het Zuid-Hollandse Goeree Overflakkee besmet zijn met ringrot. De definitieve uitslag laat nog enkele weken op zich wachten. Het betreft een partij Melody pootaardappelen en een partij Agria consumptieaardappelen.

De besmetting in de Melody is gevonden bij het reguliere bruin- en ringrotonderzoek voor pootgoed. Het betreffende bedrijf leverde Melody pootgoed aan 20 andere bedrijven verspreid over het land. Op drie daarvan is ook een ringringrot verdenking vastgesteld. Waar deze bedrijven zich bevinden maakt de NVWA niet bekend. De tweede besmetting is gevonden in een partij Agria consumptieaardappelen. Voor zover de NVWA na kon gaan zijn er geen connecties tussen de bedrijven. Nader traceringsonderzoek zal uit moeten wijzen waar deze besmetting vandaan komt.

 

Aan het begin van dit jaar trof de NVWA bij 8 telers in Zuid-Holland en Zeeland ook ringrot aan. Het gebruikte pootgoed bleek afkomstig van één pootgoedbedrijf. Al deze partijen zijn toen uit de handel genomen.  Op Goeree Overflakkee werd al intensiever monsteronderzoek in aardappelen uitgevoerd omdat daar inde voorgaande drie seizoenen op meerdere bedrijven ringrot in aardappelen werd aangetroffen. Sinds begin dit jaar gelden al extra eisen voor alle aardappeltelers op Goeree Overflakkee. Zo moeten telers de herkomst van het gebruikte pootgoed aan kunnen geven en het moet NAK gekeurd en gecertificeerd zijn. Ook moeten telers alle machines, installaties en opslagplaatsen voor aardappelen reinigen en ontsmetten.

 

De aardappelsector pakt de quarantaine ziekte ringrot hard aan om te voorkomen dat Nederland de ringrotvrije status kwijtraakt. Dan wordt de export van pootaardappelen, maar ook van consumptieaardappelen een stuk moeilijker.

 

De Pootaardappel Contact Commissie (PCC) stelde daarom dit jaar een nieuw Hygiëneprotocol Ringrot op, versie 2.0. Een speerpunt is dat alle schakels in de pootaardappelkolom zich houden aan het protocol. Er is een striktere scheiding tussen NAK gecertificeerd pootgoed en overige aardappelen, snijden van pootgoed voor de pootgoedteelt is verboden. Een pootgoedteler gebruikt machines en kisten alleen voor eigen pootgoedteelt of binnen samenwerkingsverband. Wordt voor derden gewerkt dan gelden strenge hygiëne maatregelen. Transportmiddelen voor los vervoer van pootaardappelen van transportbedrijven moeten wekelijks ontsmet worden. Bij telers die volgens het protocol risicovol handelen moet per 25 ton pootaardappelen een monster genomen worden in plaats van een monster per partij.

Of registreer je om te kunnen reageren.