Akkerbouw

Nieuws 602 x bekeken

NEPG: EU-5 oogst 17 procent minder aardappelen

Noordhoek - De EU-5 oogst bijna 17 procent minder aardappelen dan vorig jaar. Er zit nog zeker 18.000 hectare aardappelen in de grond in Noordwest-Europa op een totaal areaal van ruim 513.000 hectare.

De NEPG (North-Western European Potato Growers) heeft nieuwe opbrengstprognoses gemaakt voor Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië (EU-5). De vijf landen oogsten dit jaar 22,292 miljoen ton. Dat is 16,7 procent minder dan vorig seizoen en 10 procent minder dan het gemiddelde van de laatste 5 jaar.

Op 22 november was meer dan 13.000 hectare aardappelen nog niet geoogst in Groot-Brittannië. In het westen van België en in Noord-Frankrijk langs het Kanaal en de Noordzeekust zit nog 5.000 tot 8.000 hectare aardappelen in de grond. De NEPG wacht daarom nog twee weken met de publicatie van de officiële oogstraming per land.

De Duitse aardappeloogst was gemiddeld tot goed, maar de Britse oogst zal waarschijnlijk rond de 25 procent lager zijn dan vorig jaar. Niet alleen door een krimp van het areaal met 5 procent, maar vooral door de lage opbrengsten per hectare van 37,4 ton als gevolg van het late poten en de slechte en natte oogstomstandigheden in Groot-Brittannië. De NEPG verwacht dat dit de slechtste Britse aardappeloogst wordt sinds 1976.

De NEPG-leden melden dat er meer groene aardappelen in de partijen zitten. De sortering is fijn, maar de kwaliteit van de opgeslagen aardappelen is over het algemeen goed.

Normaal bepalen de vraag naar tafel- en exportaardappelen de prijs, stelt de NEPG. “Nu is het de aanhoudende vraag van de industrie die de prijs bepaalt. Zowel België als Nederland oogsten minder aardappelen dan de totale vraag van de verwerkende industrie. De extra aardappelen zullen moeten worden geïmporteerd.”

Het was een moeilijk seizoen voor de aardappeltelers, constateert de NEPG. “Veel aardappelen zijn laat gepoot. Het is een extreem moeilijke oogst gecombineerd met hogere kosten voor energie, gewasbescherming en arbeid. Telers die niet meer dan hun volume aan gecontracteerde aardappelen hebben geoogst kunnen hun kosten niet dekken omdat ze geen profijt hebben van de hogere prijzen van dit moment.”

Of registreer je om te kunnen reageren.