Akkerbouw

Nieuws 1601 x bekeken 1 reactie

Mondiaal hogere tarwe- en gerstnoteringen

Zoetermeer - De tarwenoteringen zijn afgelopen week verder gestegen, onder meer doordat het dreigende exportverbod voor Oekraïense tarwe nog steeds boven de markt hangt. Droogte in de Verenigde Staten en in Australië duwen de prijs bovendien ook nog iets omhoog.

Dat blijkt uit het weekbericht granen van Productschap Akkerbouw. De Britse International Grains Council heeft intussen de mondiale tarweoogst voor het seizoen op 2012/2013 op 654,9 miljoen ton bepaald. Dat is 2,2 miljoen ton minder dan de vorige raming. Het is zelfs bijna 40 miljoen ton minder dan in het seizoen ervoor. Als de verwachte consumptie (679 miljoen ton) niet verandert, blijft aan het eind van het lopende seizoen nog 172 miljoen ton over. Dat zou de de laagste voorraad in vijf jaar tijd betekenen.

De mondiale gerstnoteringen gaan ook licht omhoog. Het perspectief voor de Argentijnse oogst is minder gunstig dan verwacht. Bovendien lopen de oogstwerkzaamheden in Australië door de regen vertraging op.

Intussen is het voorstel van de Europese Commissie om per 1 januari 2013 de invoerrechten voor zachte tarwe (midden en lage kwaliteit) en gerst binnen de tariefcontingenten te schorsen, aangenomen. De schorsing van deze invoerrechten (12 euro voor zachte tarwe en 16 euro voor gerst) loopt tot en met 30 juni 2013.

Eén reactie

  • ed12345

    Krijgen jullie toch weer een paar eurotjes minder voor jullie gerst en tarwe

Of registreer je om te kunnen reageren.