Akkerbouw

Nieuws 1129 x bekeken

Lage premie brouwgerst door grote productie

Zuidlaren - De premie op brouwgerst bedraagt dit seizoen 5 tot 15 euro per ton. In andere jaren betalen afnemers van brouwgerst gemiddeld 30 euro per ton extra bovenop de prijs van voergerst.

De lage premie wordt veroorzaakt door het grote aanbod van brouwgerst in de EU, zei Aart den Bakker, manager Plantaardige Afzet bij Agrifirm Plant, woensdagavond op een telersbijeenkomst in Zuidlaren. “Er is in de EU veel graan kapot gevroren. Op uitgewinterde percelen is in het voorjaar vaak zomergerst gezaaid. De markt is overvoerd.”

Ondanks de lagere premie brengt gerst een goede prijs op. Den Bakker: “Voor voergerst wordt vanaf de oogst 220 tot 240 euro per ton betaald. Dat is een mooi prijsniveau.”

De kwaliteit van brouwgerst is dit jaar beter dan vorig jaar, zegt Den Bakker. “Vorig jaar regende het tijdens en na de bloei voortdurend waardoor fusarium zich enorm kon uitbreiden. Op de partijen van het wintergerstras Wintmalt na, is alle zomergerst van oogst 2011 afgekeurd voor de mouterij.”

Dit jaar regende het ook tijdens de bloei, maar daarna volgde een droge periode. Daardoor bleef de fusariumaantasting beperkt. Agrifirm Plant moest zo'n 15 procent van de ruim 100.000 ton brouwgerst direct bij de ontvangst afkeuren tot voergerst en apart opslaan, zegt Den Bakker. “De rest hebben we zo veel mogelijk gescheiden opgeslagen. Een derde van alle partijen bevat geen schimmels en buiksplit en nog eens een derde heeft een beperkte aantasting. Van alle partijen was minder dan 10 procent zwaar aangetast. Tipple scoorde in het rassenonderzoek het beste op kwaliteit, daarna volgen Concerto en Propino.”

Of registreer je om te kunnen reageren.