Akkerbouw

Nieuws 1131 x bekeken

Koers HZPC-certificaat voor zesde keer maximaal gestegen

Joure - De koers van het certificaat van pootgoedhandelshuis HZPC is voor de zesde keer op rij met 10 procent gestegen. Dat is de maximale koersstijging die het reglement toelaat.

HZPC houdt twee keer per jaar, in mei en november, een handelsdag voor de certificaten van aandelen. Die zijn in bezit van vroegere en huidige telers, medewerkers en kwekers. Op de laatste handelsdag steeg de koers naar €70,80 per certificaat. In mei lag de koers nog op €64,35.

Er zijn vrijdag 10.551 certificaten van eigenaar verwisseld. De vraag naar certificaten was veel groter dan het aanbod, zegt HZPC-directeur Gerard Backx. “We hadden niet verwacht dat de koers voor de zesde keer op rij met 10 procent zou stijgen. Bij zo’n hoge koers zou je verwachten dat meer certificaathouders de stijging van de laatste jaren zouden willen verzilveren.”

Backx ziet de maximale koersstijging als een teken van vertrouwen van de certificaathouders in HZPC. “We zijn daar blij mee. Over het resultaat in boekjaar 2011/2012 betaalden we een dividend van €3,75 per certificaat. Bij een prijs van ruim 70 euro betekent dat nog altijd een rendement van ruim 5 procent. Als certificaathouders genoegen nemen met een lager rendement kan de koers van een certificaat nog verder stijgen. We willen enerzijds een goed rendement realiseren voor de aandeelhouders. Anderzijds willen we ook de telers van HZPC in de diverse productiegebieden een goede prijs betalen voor de geleverde producten.”

HZPC gaat geen nieuwe certificaten van aandelen in omloop brengen, ondanks de grote vraag. Backx: “We willen niet dat het rendement op de certificaten verwatert. Mocht HZPC ooit het eigen vermogen willen versterken, dan is het ook mogelijk om minder dividend uit te keren.”

HZPC begon in boekjaar 1999/2000 met de handel in certificaten van aandelen. Toen is de eerste koers vastgesteld op 24 euro. Er zijn 783.725 certificaten uitgegeven. HZPC keerde ieder jaar dividend uit. De volgende beursdag is op 17 mei 2013.

Of registreer je om te kunnen reageren.