Akkerbouw

Nieuws 1481 x bekeken

'Gele roest vraagt meer aandacht van tarwetelers'

Zuidlaren - Akkerbouwers in het noorden van het land moeten meer rekening houden met aantastingen door gele roest in tarwe. Dat komt omdat bepaalde fysio’s de resistentie hebben doorbroken.

Tot vorig jaar kwam gele roest weinig voor in het noorden, zei teeltspecialist Wout Ballast van coöperatie Agrifirm Plant woensdagavond op de graantelersbijeenkomst in Zuidlaren. “Dit jaar hadden de telers veel last van gele roest in zowel zomer- als wintertarwe doordat resistenties zijn doorbroken. Telers moeten erop bedacht zijn dat de ziektedruk door gele roest in de toekomst groot blijft. Gewasbeschermingsmiddelen op basis van triazolen werken goed tegen gele roest.”

Ballast zag dit jaar ook sneeuwschimmel in de tarwegewassen. “De schimmel is curatief moeilijk te bestrijden. Het helpt om de stoppel goed onder te werken. Er komen wel nieuwe middelen aan, maar die moeten zich in de praktijk nog bewijzen.”

Voor de rest hadden de tarwe en de gerst afgelopen groeiseizoen een gemiddelde ziektedruk, zegt Ballast. “In de brouwgerst zagen we dit jaar al vroeg aantastingen door fusarium. Maar door het drogere weer na de bloei waren de aantastingen lang niet zo erg als in 2011.”

Of registreer je om te kunnen reageren.