Akkerbouw

Nieuws 1393 x bekeken

Fransen willen herwaardering aardappelcontracten

Parijs – De Franse bond van aardappeltelers UNPT eist een 'sterke herwaardering' van de contracten voor de komende campagnes.

''Die maatregel is nodig om de telers een duurzame productie te garanderen binnen een schema waarin de toegevoegde waarde door alle spelers in de keten wordt gedeeld'', stelt de UNPT.

Volgens de bond is een dergelijke herwaardering gerechtvaardigd wegens een aantal actuele ontwikkelingen. Zo gaan de kosten, met name voor de bescherming van de gewassen, voortdurend omhoog. Daarnaast is de campagne van dit jaar 'fysiek en moreel gesproken uitputtend geweest'. Door de weersomstandigheden van de afgelopen maanden was de inzet van krachtig en dus kostbaar materieel nodig. Bovendien kunnen veel telers die nu nog aardappelen produceren in de verleiding komen om naar andere, duurdere gewassen, over te stappen als ze geen betere garanties op de langere termijn krijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.