Akkerbouw

Nieuws 3123 x bekeken laatste update:3 nov 2012

Flevoland leeg, Noord-Holland problematisch

Doetinchem - De problemen rond het rooien van uien en aardappelen liggen vooral in Noord-Holland.

De vele regen in de kustprovincie zorgt ervoor dat gemiddeld nog 25 procent van de uien op het land ligt. In de Haarlemmermeerpolder zijn bovendien 10 tot 20 procent van de aardappelen nog niet binnengehaald. Dit geeft vooralsnog echter geen extra ziektedruk. Noch bij aardappelen, noch bij uien.

In Flevoland zijn de meeste aardappelen en uien van het land. Volgens Philip Kroes van DLV Plant  is deze polder grotendeels 'leeg'.

In Zeeland is dat nog niet het geval. In deze provincie heeft het de afgelopen week weer flink geregend. Volgens DLV'er Luc Remijn is er in het weekend nog wel iets gebeurd, maar deze week gaat het aardappelen rooien 'tergend langzaam'. "Elke dag peuzelen we weer wat van het uienareaal op. Maar hard gaat het allemaal niet . Ik schat dat ruwweg nog 10 procent van de aardappelen op het land ligt." In België liggen overigen nog veel meer piepers op het land.

Ondanks dat het al november is, heeft Remijn er wel vertrouwen in dat de meeste aardappelen van het land gehaald kunnen worden. "De vraag is groot en de prijzen zijn op dit moment erg hoog, de afnemers staan te springen."

Of registreer je om te kunnen reageren.