Akkerbouw

Nieuws 1947 x bekeken 2 reacties

Europese Commissie verlaagt prognose graanvoorraad

Brussel – De Europese Commissie heeft de verwachting voor de eindvoorraad graan op 30 juni 2013 verlaagd. Eerder ging de Commissie nog uit van een voorraad van 30,8 miljoen ton, wat neerkomt op een EU-consumptie van 5,92 weken. Eerder werd gerekend met een omvang van 7,11 weken.

Dat meldt het Productschap Akkerbouw. Opvallend is dat de Commissie net als bij de vorige herziening het verbruik van graan in veevoeder weer heeft verlaagd. Dit seizoen zal volgens de Commissie 163 miljoen ton graag verwerkt worden tot veevoer. In oktober rekende de Commissie nog met 164,5 miljoen ton. In seizoen 2009/2010 bedroeg het volume 172,6 miljoen ton.
De Commissie gaat uit van een dalende veestapel, maar volgens een woordvoerder van het Productschap is dit nadrukkelijk een aanname, want concreet bewijs voor een forse daling is er nog niet. Hoewel de Europese graanoogst aanzienlijk lager is dan vorig seizoen loopt de export van tarwe in de eerste maanden in hetzelfde tempo door.
De voorraad wordt deels aangevuld door een toename van de maisinvoer uit onder meer Oekraïne. De Commissie rekent op een importvolume van 8 miljoen ton waar vorig jaar 6,4 miljoen ton is ingevoerd. De EU kan alleen vertrouwen op extra importen, want het heeft geen instrumenten de export van graan te beperken als de voorraad krap is.

Laatste reacties

  • politiek

    Uiteraard veel praten ,discussieren, overleg plegen over graanprijzen en vooraden is handel. Ik denk niet dat de graanteler(akkerbouwer) hier voordeel mee heeft en evenzo de afnemer, vaak de veehouder. Gewoon winstmarge dus voor de handel. Het zou mij niets verbazen als er al een 50 % tussenzit. Akkerbouwer ontvangt dus een 180 euro/ton voor granen en de veehouder betaald er 270 euro/ton voor. Maar goed, productschappen , cooperaties, commissies, belangenbehartigers en vakgroepen, enz. moeten ook ergens van betaald worden. Die maken zich minder zorgen om de akkerbouwer en veehouder.

  • jan10

    Zeg Politiek,als je er geen verstand van hebt reageer dan ook niet!!

Of registreer je om te kunnen reageren.