Akkerbouw

Nieuws 3228 x bekeken 3 reacties

Eindelijk zwarte cijfers voor Black Earth Farming

Saint Helier – Black Earth Farming heeft het afgelopen kwartaal een winst geboekt van 359 miljoen roebel (8,9 miljoen euro). Vorig jaar boekte de Brits-Zweedse eigenaar van het enorme akkerbouwbedrijven in Rusland nog een verlies van 487 miljoen roebel (12 miljoen euro).

Het betreft het beste resultaat sinds de beursnotering in 2007. De onderneming, geleid vanaf belastingparadijs Jersey, profiteerde van de Russische keuze na een mislukte oogst een keer niet de export van graan te verbieden. Hierdoor liep de prijs op tot grote hoogte. De gemiddelde prijs van gewassen die Black Earth Farming verbouwt, voor 56 procent tarwe, nam meer dan 50 procent toe.
Black Earth Farming zag ook door een goede opbrengst van zomertarwe (+ 21 procent) de afzet toenemen met 68.000 ton naar 199.000 ton. De omzet verdubbelde tot 1,45 miljard roebel (36 miljoen euro). Over de eerste negen maanden staat het bedrijf ondanks de hogere omzet en hogere gemiddelde prijs nog wel op een klein verlies.
Black Earth Farming verwacht veel van een strategisch partnerschap met frites- en colaproducent Pepsico. Volgens topman Richard Warburton is Rusland een goede plaats om suikerbieten en aardappelen te produceren en kan het contract met Pepsico uiteindelijk 30 procent van de omzet van Black Earth Farming innemen. De naam Pepsico maakt dat het bedrijf meteen ook meer serieus wordt genomen door andere afnemers.
De 'zomeropbrengst' van Black Earth Farming groeide mede omdat meer intensief gespoten is tegen onkruid en de kunstmestgift is vergroot. De onderneming, genoteerd aan de beurs in Stockholm, is bezig met een grootschalig programma de zuurgraad en bodemstructuur op het enorme areaal van in totaal 230.000 hectare te verbeteren. Voor de komende kwartalen hoopt de organisatie de nog beperkte opbrengst van 2,2 tot 2,6 ton per hectare voor tarwe en 5 ton mais te verbeteren naar Noordwest-Europees niveau.

Laatste reacties

  • keesvlot

    beursgenoteerde grootschalige landbouw...... Klinkt als het nieuw zeelandse project in Uruguay (http://www.nzfsu.co.nz/) . Ging voortvarend van start, maar uiteindelijk voor een appel en ei overgenomen door chinezen.

  • Bison

    Gewoon laten doorgaan tot de knaken op zijn,....zal niet te lang duren.

  • ed12345

    Voor tarwe betekent dat hopen op meer dan het dubbele voor mais het dubbele lijkt mij hopen op een beetje erg veel

Of registreer je om te kunnen reageren.