Akkerbouw

Nieuws 1600 x bekeken

België oogst 22 procent minder consumptieaardappelen

Kruishoutem – België oogstte 3,37 miljoen ton consumptieaardappelen. Dit is 22 procent minder dan vorig jaar, meldt onderzoeksinstituut PCA. Het areaal kromp 7 procent. De telers verbouwden vooral minder Bintjes. Regen zorgde voor moeilijke oogstomstandigheden.

Het PCA komt op een gemiddelde opbrengst van 45,7 ton per hectare. Dit is vergelijkbaar met 2010, maar minder dan vorig jaar. De opbrengst van de vroege rassen is 41,3 ton. Bintje haalde slechts 45,1 ton. De andere bewaarrassen kwamen op 49,1 ton per hectare. Volgens het PCA zit er 6 tot 7 ton verschil in hectare-opbrengst tussen de percelen die in de eerste helft van april zijn gepoot en die waar pas na half mei kon worden gepoot. De helft van de bewaaraardappelen in België zijn vrij geteeld. Dat is iets minder dan het vijfjaarlijks gemiddelde.

Het PCA schat de Belgische voorraad consumptieaardappelen (peildatum 10 november) op 2,02 miljoen ton. Dit is 900.000 ton minder dan vorig jaar en 220.000 ton minder dan het vijfjaarlijks gemiddelde. Tussen de oogst en 10 november zijn 1,3 miljoen ton aardappelen afgeleverd. Dit is evenveel als in 2011 toen België een record oogstte. De vraag naar aardappelen is zeer groot, concludeert het PCA.

Of registreer je om te kunnen reageren.