Akkerbouw

Nieuws 2265 x bekeken

15 ton zetmeel per hectare mogelijk

Valthermond/Veendam - Een opbrengst van 15 ton zetmeel per hectare blijkt mogelijk, concluderen Klaas Wijnholds, onderzoeker bij PPO-Valthermond, proeflocatie van Praktijkonderzoek Plant & Omgeving (PPO), en Jans Klok, agronomist bij Avebe na het eerste teeltjaar binnen het project 20-15-10.

Op twee van de negen gevolgde percelen zetmeelaardappelen is een proefveldopbrengst van 15 ton zetmeel per hectare gerealiseerd. De verschillen tussen de percelen zijn echter behoorlijk groot. De laagste opbrengst was 7,8 ton en de hoogste zelfs 15,6 ton zetmeel per hectare. De gerealiseerde groei per dag in september was in een aantal gevallen nog behoorlijk, zegt projectleider Wijnholds.

De telers hebben vorige week hun teeltregistratie ingeleverd. De PPO-onderzoeker is druk bezig om de resultaten te verwerken en vervolgens te analyseren welke factoren het verschil kunnen verklaren tussen de gerealiseerde opbrengsten de mogelijke 15 ton zetmeel. Ook wordt gekeken naar de verschillen tussen de percelen en of er verbanden zijn tussen teeltmaatregelen en de gerealiseerde opbrengst.

Definitieve conclusies kunnen pas na de statistische berekeningen worden getrokken, vertelt Klok. Wel hebben Wijnholds en hij al ideeën welke factoren van belang zouden kunnen zijn waarom het ene perceel wel een goede opbrengst geeft en andere percelen niet. Vochttekort is in een normaal jaar een opbrengstbeperkende factor, maar dat was afgelopen jaar met geregeld voldoende neerslag niet het geval. Klok vermoedt dat pootgoedkwaliteit en te ruime plantafstanden vaak schuld zijn aan achterblijvende opbrengsten. Uit analyses van het gebruikte pootgoed bleek dat een deel van het pootgoed was besmet met rhizoctonia en bacterieziek. Een te ruime pootafstand en zieke knollen geeft te weinig stengels per meter om de maximale opbrengst te behalen. De invloed van aaltjes op de opbrengst, kan Klok nog niet inschatten. Komende winter worden de uitgewerkte resultaten gepresenteerd.

In het project 20-15-10 draait het om rendementsverbetering in de teelt van zetmeelaardappelen. Het streven is er op gericht om in het jaar 2020 een opbrengst van 15 ton zetmeel per hectare te realiseren met een kostprijs van maximaal 10 euro per 100 kilo zetmeel. Avebe en PPO zijn dit jaar gestart met een groep van negen telers, afkomstig uit het hele zetmeelteeltgebied. Gezamenlijk is gekeken naar wat er op de verschillende percelen gebeurt, en er worden verbeterpunten gezocht die ook voor andere telers bruikbaar zijn. Er zijn voorbereidingen gaande om volgend jaar meerdere studiegroepen 20-15-10 op te starten.

Of registreer je om te kunnen reageren.