Akkerbouw

Nieuws 3960 x bekeken

Week stilstand voor Noord-Hollandse uien

Doetinchem - Het rooien van uien valt in Noord-Holland (Haarlemmer- en Wieringermeerpolder) nog behoorlijk tegen. Bijna 60 procent van de uien ligt daar nog steeds op het land. In het zuidwesten van het land ligt bijna alles in de schuur, maar daar vallen de opbrengsten grofweg weer 10 procent lager uit dan vorig jaar.

Dat melden verschillende regioadviseurs van DLV Plant. "In Noord-Holland moet nog behoorlijk veel gebeuren. Het natte weer speelt ons telkens parten", zegt DLV'er Philip Kroes, die ook veel waterschade in de aardappelen signaleert. In Flevoland moet ook nog het een en ander gebeuren. Daar ligt zowel voor aardappelen als voor uien nog 10 tot 15 procent op het land.

Kroes: "De aardappelen missen lengte. De nagroei is bijna nihil. Dat geldt zeker voor de latere rassen. De opbrengst ligt met ruim 50 ton per hectare zeker 10 tot 20 procent lager dan een jaar geleden." De uienopbrengsten houden in Flevoland wel gelijke tred met 2011, al is er iets meer ziektedruk door de wisselende weersomstandigheden.

In het Noorden loopt het uien rooien intussen vlot door. In het Zuidwesten is het zelfs al bijna klaar. Al wordt het voor de laatste uienpercelen (circa 2 procent) nu wel penibel. "De opbrengsten zijn met gemiddeld 56 ton per hectare niet geweldig. Ook de aardappelen blijven met opbrengsten van 50 ton achter bij vorig jaar", aldus Luc Remijn.

Voor de suikerbieten geldt dat het weerbeeld de afgelopen week niet zo gunstig was: geen zon en/of koude nachten. "Normaal gesproken kan het suikergehalte in een gunstige week in oktober met 0,3 procent stijgen. Nu bleeft het gehalte steken op 17,1 procent", aldus Gert Sikken van Suiker Unie. Die coöperatie verlaagde deze week ook de opbrengstprognose licht, naar 13,5 ton per hectare.

Of registreer je om te kunnen reageren.