Akkerbouw

Nieuws 2516 x bekeken

Uien laat, problemen in Noord-Holland

Doetinchem - De uien worden dit jaar laat gerooid, maar de kwaliteit en de opbrengsten lijken goed. Dat blijkt uit een rondje langs de velden. 'Zorgenkindjes' zijn de Wieringermeer- en Haarlemmerpolder en in mindere mate Flevoland.

In Noord-Nederland ligt volgens Agrifirms Luuk Kok nog zo'n 40 tot 50 procent van de uien op het land. "We zijn laat, maar in Groningen hebben de uien sowieso twee weken langer nodig om af te rijpen. Het is vaak pas rond deze tijd een drukte van belang." Kok is tevreden over de kwaliteit en de opbrengsten van de uien die in de schuur liggen. Al wil hij telers nog wel op het hart drukken dat ze de uien geleidelijk drogen. "Een te rigoureuze temperatuurovergang is onverstandig."

In Flevoland ligt grofweg 70 procent van de uien in de schuur, meldt Paul Hooijman van DLV. Hij is minder optimistisch. "De uien hebben nog nauwelijks kunnen drogen. Met rooien wordt het 'kiele kiele'. In Noord-Holland ligt nog 60 procent op het land. Daar is de situatie toch wel moeizaam."

In het Zuidwesten ligt hooguit nog 1 tot 2 procent van de uien op het land. Woensdag is nog wat gerooid, maar bijna alles was daar al van het land.

Dan de situatie bij de aardappelen. Luc Remijn van DLV signaleert in Zuidwest-Nederland meer groeischeuren dan in een normaal jaar. "Qua gewicht is er op sommige percelen tot 5 procent groeischeuring. Dat geldt vooral voor het ras Agria, maar ook andere aardappelrassen hebben er mee te maken." Opvallend, maar Remijn kan de vinger nog niet op de zere plek leggen. "Het lijkt aan de sterkere temperatuurswisselingen van dit jaar te liggen. Maar dat durf ik niet met zekerheid te zeggen."

Of registreer je om te kunnen reageren.