Akkerbouw

Nieuws 1490 x bekeken laatste update:12 okt 2012

USDA: minder graan in de wereld

Washington – De wereld heeft minder graan beschikbaar dan gedacht. Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) verlaagt in de nieuwe graanprognose de voorraden tarwe en mais aan het eind van dit seizoen 2012/2013. Na publicatie van het USDA-rapport stegen de tarwe-, mais- en sojaprijzen op de termijnmarkten in Parijs en Chicago. Analisten verwachtten niet zo’n sterke daling van de prognoses.

In de oktoberprognose stelt het USDA dat de wereld aan het eind van dit seizoen 421,3 miljoen ton graan op voorraad heeft. Dat is bijna 10 miljoen ton minder dan in de septemberprognose en ruim 47 miljoen ton minder dan waar dit seizoen mee begon.
De eindvoorraad tarwe daalt 3,7 miljoen ton ten opzichte van de septemberprognose. Dit seizoen krimpt de wereldvoorraad tarwe met ruim 25 miljoen ton. Het USDA verlaagt de oogstprognose voor tarwe in Australië, de EU, Rusland en Canada.
Bij mais zakt de eindvoorraad ruim 6 miljoen ton ten opzichte van de septemberprognose. Dat komt doordat de productie veel lager uitvalt dan het verbruik.
De oogst van sojabonen in de VS valt mee, al worden veel minder sojabonen geoogst dan vorig seizoen. Toch groeit de wereldvoorraad omdat Brazilië en Argentinië meer sojabonen telen, verwacht het USDA. Analisten verwachten echter dat soja duur blijft omdat er minder tarwe en mais is.

Of registreer je om te kunnen reageren.