Akkerbouw

Nieuws 588 x bekeken laatste update:15 okt 2012

Spanje en Italië willen schorsing importtarief tarwe

Spanje en Italië willen dat de Europese Commissie de schorsing van de importheffing op graan binnen de TRQ-regeling verlengt tot 30 juni 2013.

De tijdelijke heffing van 0 euro geldt tot eind dit jaar. Normaal is de heffing 12 euro per ton. Binnen de TRQ-regeling mag een bepaalde hoeveelheid graan worden ingevoerd tegen een verlaagde heffing. Daarbuiten betalen importeurs 95 euro per ton tarwe en 93 euro per ton gerst.

Italië en Spanje hebben een grote vleesindustrie, zegt een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw. “Zij hebben last van de hoge prijzen van voergrondstoffen.”

Zo’n maatregel heeft echter geen effect op de graanprijs, verwacht de woordvoerder. “Dat zie je aan de belangstelling van de handel voor de heffingvrije invoer van maximaal 603.658 ton voertarwe binnen de TRQ-regeling. Er is voor 583.696 ton aangevraagd, zodat alle aanvragen volledig worden toegewezen. Bij de vorige inschrijving van begin juli werd slechts 2,6 procent toegewezen vanwege de grote belangstelling. Toen was nog tarwe beschikbaar in de Zwarte Zee regio. Nu is de tarwe daar te duur voor de importeurs.”

Of registreer je om te kunnen reageren.