Akkerbouw

Nieuws 1752 x bekeken

Sensus verdubbelt jaarpremie voor cichorei

Roosendaal – Cichoreiverwerker Sensus verdubbelt de jaartoeslag voor oogst 2013 van 4 euro naar 8 euro per ton. De contractprijs was al verhoogd naar €73,50 per ton cichorei. De contractprijs blijft ook gelden voor de oogst van 2014.

Voor de oogst van dit jaar lag de contractprijs op €67,50 voor telers die drie jaar of langer cichorei teelden. De jaartoeslag bedroeg 2 euro per ton.

Sensus ziet wereldwijd goede afzetmogelijkheden voor het voedingsingrediënt inuline, dat uit de cichoreiwortel wordt gewonnen, zegt René Schunselaar, manager Agrarische Dienst. “Die groeikansen willen we benutten. Dit jaar hadden we een areaal van 3.500 hectare. We streven voor oogst 2013 naar een areaal van 5.000 hectare. Dat gaat lukken, maar daar moeten we wel een extra inspanning voor doen. Daarom stijgt de jaartoeslag naar 8 euro per ton.”

De extra toeslag geldt ook voor areaal dat al is gecontracteerd, zegt Schunselaar “Om het areaal vast te houden hanteren we de basiscontractprijs van €73,50 ook voor de oogst van 2014. We hebben geluisterd naar de kritiek van telers dat de opbrengstprijs te laag was. Cichorei is een teelt met toekomst.”

Volgens Schunselaar kunnen telers een cichoreiprijs halen van 90 euro per ton. “De basiscontractprijs is gebaseerd op een gehalte van 16,0 procent inuline, terwijl telers de laatste jaren 17 procent of meer halen. Eén extra procent aan inuline levert nog eens €4,60 per ton cichorei op. Telers die meer dan 11 hectare cichorei telen krijgen een grootte-toeslag van 2 euro per ton. Snelle beslissers die vóór 1 oktober een contract hebben gesloten krijgen nog eens 2 euro extra. Die 90 euro per ton levert bij een gemiddelde opbrengst van 45 ton cichorei per hectare een bruto opbrengst op van ruim 4.000 euro per hectare.”

Kees van Dijk, voorzitter van de telersvereniging, verwachtte de verhoging van de jaarpremie. “Ook de prijzen van andere gewassen gaan omhoog. De teelt van cichorei wordt nu aantrekkelijk met een opbrengstprijs die twee keer zo hoog kan uitvallen als de bietenprijs. Dat mag ook wel omdat cichorei een lastige teelt kan zijn.”

Of registreer je om te kunnen reageren.