Akkerbouw

Nieuws 966 x bekeken

Ruim helft maisoogst VS is binnen

Washington – In de Verenigde Staten was op 30 september 54 procent van de maisoogst binnen. De oogst loopt nog steeds mijlenver voor op het vijfjarig gemiddelde van 20 procent. Door de droogte en vele zon is de mais snel afgerijpt en is het volume relatief klein. Daardoor verloopt het oogsten erg snel.

De conditie van de mais is onverminderd slecht: vijftig procent is slecht tot matig van kwaliteit tegen twintig procent vorig jaar. Een zeer klein lichtpuntje: afgelopen week steeg de hoeveelheid excellente mais van 3 naar 4 procent. Dit blijkt uit het Crop Progress Report van het Amerikaanse ministerie van landbouw USDA.

Ook de sojaoogst blijft voorspoedig gaan. Inmiddels is 41 procent van het land, bijna een verdubbeling ten opzichte van een week daarvoor en ruim het dubbele van het vijfjarig gemiddelde. De kwaliteit van de soja ligt behoorlijk onder het gemiddelde, maar minder dramatisch dan bij mais. Iets meer dan een derde van de soja is slecht tot matig van kwaliteit en eenzelfde percentage is goed tot uitstekend. Vorig jaar was de verhouding 17 tegen 54 procent.

Het inzaaien van wintertarwe is in de VS op gang aan het komen. Op 30 september was, net als vorig jaar, 12 procent ingezaaid. Dat is relatief weinig, afgezet tegen het vijfjarig gemiddelde van 16 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.